Innehållsförteckning
Vilka orsaker låg bakom Upptäcktsresorna?
Vetenskapsmän ville få mera kunskap om världen. Nya uppfinningar underlättare resor. Handelsmän ville tjäna mer pengar. Många ville ha lyxvaror från Asien tex kryddor.
Vilka nya kunskaper spreds under renässansen?
Under 1500-talet började idén om en ny världsbild få fäste. En viktig orsak till den här utvecklingen var boktryckarkonsten som nu gjorde det lättare att sprida kunskap och ta del av andras idéer. Forskarna experimenterade, räknade och mätte. Det ledde till en rad tekniska uppfinningar.
Vilka varor ville européerna köpa från Amerika och från Asien?
Europeerna sålde sprit och vapen. Europeerna ville köpa socker, rom, tobak osv. från Amerika och kryddor, tyg, te osv. Många Holländare blev rika på havet och till skillnad från Spanien lyckades Holland investera och bli ännu mäktigare.
Varför började man ge sig ut på upptäcktsresor under 1400-talet Vad ville man finna?
Upptäcktsresorna kom till genom föreställningar och teknologier som växt fram under renässansen. En tanke som hade stor betydelse för utvecklingen var att man ville finna en väg till Asien som gick västerut från Europa.
Hur påverkade Upptäcktsresorna Europa?
Upptäcktsresorna satte igång en omfattande handel över världen, där Portugal inledningsvis var dominerande. Man upptäckte också nya råvaror. Handelsmän ville tjäna så mycket pengar som var möjligt och kryddor var på denna tid en värdefull handelsvara. Socker hade till exempel inte funnits i Europa.
Vad var målet med de första Upptäcktsresorna?
Magellans skepp Victoria som genomförde den första världsomseglingen 1519-1522. En upptäcktsresa är en resa med syfte att upptäcka, kartlägga eller göra anspråk på (göra till sina) okända hav eller landområden.
Hur kom det sig att det var just européerna som upptäckte världen?
Hur spreds renässansen?
Renässansen bröt ut i Toscana i Italien på 1400 talet, även Lombardiet och Emilien där det kommunala självstyret då var som starkast. Hela renässansens ideal och teorier spreds under de två närmaste seklen till Spanien, Portugal, Frankrike, England, Tyskland och därefter också till Norden.