Innehållsförteckning
Vilka tar emot prao?
I ett sånt system kan det ibland finnas praoplatser hos olika arbetsplatser som ni kan söka. Då har skolan och arbetsplatserna i förväg bestämt att de ska samarbeta kring prao – arbetsplatserna har berättat att de gärna tar emot praoelever och när.
När är det prao?
Praon kan förläggas när som helst under årskurs 8 och 9 i grundskolan respektive årskurs 9 och 10 i specialskolan. Det innebär att en elev i grundskolan exempelvis kan genomföra fem dagars prao i årskurs 8 och fem dagar i årskurs 9, eller alla tio dagar under någon av årskurserna.
När kommer Ämnesbetyg?
Ämnesbetyg ska tillämpas från 1 juli 2025. De första eleverna som ges ämnesbetyg påbörjar därmed sina studier i det nya systemet efter 1 juli 2025. Resan kommer att vara lång för att ämnesbetyg ska bli verklighet.
Var ska man praoa på för något?
Hitta praktikplats
- Presentera dig: Vad du heter, hur gammal du är och vilken skola du går i.
- Berätta varför du ringer: Du är intresserad av att praoa/praktisera på företaget.
- Fråga om de tar emot elever och berätta vilken period det gäller.
- Berätta varför du vill vara på just det företaget du ringer.
Får man betalt för prao?
Normalt sett utgår det ingen lön vid praktik men undantag finns. Trots att det för det mesta handlar om obetald praktik ur arbetsgivarens perspektiv, finns det olika typer av andra ersättningar en praktikant kan få från Försäkringskassan och ibland får praktikanten försörjningsstöd från kommunen.
Vart kan man Praoa 2021?
Skolverket erbjuder en webbaserad handledarutbildning för Apl för gymnasie- och vuxenutbildning, men utbildningen är värdefull för dig som tar emot praoelever (framförallt utbildningens modul 1-2).
Vart kan man Praoa 2022?
Prao i årskurs 8 eller 9 Över hela Stockholm finns sjukhus och vårdcentraler som varje år tar emot cirka 200 praoelever i årskurs 8-9. Platserna bokas via din studie- och yrkesvägledaren på respektive skola.
Vad är skillnad mellan kursbetyg och Ämnesbetyg?
Ämnesbetyg i stället för kursbetyg kan ge eleverna mer tid att utvecklas i ett ämne innan avgörande betyg sätts. Det ger bättre förutsättningar för ett fördjupat lärande och lärande över tid.