Rekommendationer

Vilken ar den vetenskapliga bakgrunden till rekommendationen om fysisk aktivitet?

Vilken är den vetenskapliga bakgrunden till rekommendationen om fysisk aktivitet?

Rekommendationerna för fysisk aktivitet tar sin utgångspunkt i den kunskap som finns om dos–respons-förhållandet mellan fysisk aktivitet och hälsa. Fysisk aktivitet har olika dimensioner som intensitet, varaktighet (duration) och frekvens.

Hur lyder de generella rekommendationerna av fysisk aktivitet?

De generella rekommendationerna är:

  • All rörelse räknas. Samla rörelser i vardagen och hitta vardagsaktiviteter.
  • Ta rörelsepauser. Några minuter varje halvtimme minskar riskerna med långvarigt stillasittande.
  • Det är bättre att vara lite fysiskt aktiv än att inte vara aktiv alls.
  • Börja med små mängder fysisk aktivitet.

Hur påverkas hjärtat av ansträngning?

Hjärtat är en muskel och likt skelettmusklerna blir det också större och starkare med träning. Dels blir tjockleken på hjärtats väggar större vilket gör att det får mer kraft att pumpa ut blod. Även hjärtats kamrar ökar i storlek vilket leder till att hjärtat kan ta in mer blod.

Hur anpassar sig kroppen till en ökad mängd av fysisk aktivitet?

Musklerna anpassar sig till träning genom att öka mängden mitokondrier – de enheter i cellen som står för den huvudsakliga energiproduktionen. Antalet kapillärer (små blodkärl) ökar också. Därmed används syret mer effektivt, så att kroppen kan hålla ett högre tempo utan att mjölksyra ansamlas.

Varför slår hjärtat snabbare när man anstränger sig?

Den ökade pulsen beror i stället på att blodet behöver transportera mer syrgas till muskelcellerna, samt transportera bort mer koldioxid från muskelcellerna. Muskelcellerna behöver nämligen syrgas för att bryta ner glukosmolekylerna och frisätta den energi som finns i dem.

Fysisk aktivitet minskar också risken för att få högt blodtryck, åldersdiabetes och tjocktarmscancer. Också livskvaliteten förbättras av fysisk aktivitet på grund av ökat psykiskt välbefinnande och bättre fysisk hälsa.

Share this post