Rekommendationer

Vilken demens ar varst?

Vilken demens är värst?

Alzheimers sjukdom är vanligast och utgör mellan 50 och 70 procent av alla fall. Nedan har vi samlat fakta om andra demenssjukdomar som vaskulärdemens, Lewykroppsdemens och pannlobsdemens.

Varför dör man i demens?

Vaskulär demens orsakas av störningar i blodflödet i hjärnan, exempelvis på grund av blodproppar, blödningar eller förkalkningar i blodkärlen. Den direkta dödsorsaken vid demenssjukdom är ofta lunginflammation, hjärtsvikt eller av någon annan sekundär sjukdom.

Kan demens komma och gå?

Vanliga symptom är nedsatt initiativförmåga, svårigheter att planera och genomföra saker, personlighetsförändringar och gångsvårigheter. Medan många demenssjukdomar (se primärdegenerativa sjukdomar ») har ett smygande förlopp brukar symptomen vid vaskulär demens komma plötsligt och då upplevas mer påtagligt.

Vilka är riskfaktorerna för att drabbas av demens?

Kön. Fler kvinnor än män drabbas av demens, något som inte bara kan förklaras med att kvinnor generellt sett lever längre (medellivslängden är ca 84 år för kvinnor och 81 år för män). Demensjukdomar är vanligare bland kvinnor framför allt efter 85 års ålder, det gäller i synnerhet Alzheimers sjukdom.

Vad är svår demens?

Svår demens Det är ofta svårt med orientering till plats, rum och tid. Talet försvinner ofta helt eller inskränker sig endast till enstaka ord som ofta upprepas gång på gång. Vid svår demens börjar även det rent fysiska påverkas. Det blir allt besvärligare att klä på sig, sköta hygien och att äta.

Hur länge kan man leva med demens?

Många patienter lever ett tiotal år med diagnosen demens. Det har förutsatts att de flesta patienter går genom alla faserna från lindrig till måttlig till svår sjukdom. Men nu visar en ny studie att bara en fjärdedel av personer som dör med demens befinner sig i det svåra stadiet av sjukdomen.

Är demens en dödlig sjukdom?

Demens är en dödlig sjukdom och palliativ behandling är oftast det vården kan och bör erbjuda enligt Jonas Bergström, geriatriker Palliativt Centrum på Stockholms sjukhem, som föreläste om palliation under Update Geriatrik.

Share this post