Innehållsförteckning
Vilken panel till bastu?
Gran passar som bastupanel och är prisvärt och traditionellt träslag till bastu. Asp är ett ljust träslag som i kvistren kvalité är lämpligt både som bastupanel och bastulav. Al har en något ljusröd färgton. I kvistren kvalitet passar al både som bastupanel och bastulav.
Varför ventilation i bastu?
En väl fungerande ventilation är avgörande för bastuns uppvärmning och livslängd både gällande bastuaggregat och bastuns inredning. Bristfällig ventilation i bastun kan innebära att luftgenomströmningen inuti aggregatet nästan blir obefintlig och att värmen inte kommer ut i bastun på rätt sätt.
Hur man bygger en bastu?
Ett bra breddmått på en bastu är ca 200 cm så att det går att ligga ned på laven. Varje person behöver minst 0,8 kvm i bastun och ca 60 centimeter yta att sitta på. Bastuns takhöjd får inte understiga 190 cm. Om du bygger en vanlig familjebastu är en takhöjd mellan 190 och 220 cm ett bra mått.
Vilket träslag ska man ha i bastu?
När man ska välja träslag till bastun handlar det mycket om tycke och smak. Det är dock att föredra ett träslag som inte drar åt sig värme, till lavarna vill man gärna ha ett kvistfritt virke som inte kodar. De vanligaste virkessorterna är obehandlad asp, värmebehandlad asp, al, ceder och Radiata pine, mm.
Kan man ha furupanel i bastu?
En hyvlad panel har bearbetats av roterande knivar och på så vis fått en slät yta. Bastupanel är en smal och tunn panel med en 4019-profil som av tradition använts i bastu. Panelen tillverkas av gran som klarar det varierande klimatet.
Hur stor ventil i bastu?
Inluftsventilen placeras alltid mitt under bastuaggregatet. Ventilstorlek bör vara 125 cm² för en familjebastu. Ventilen ska alltid vara helt öppen och luften ska komma från samma utrymme där dörren till bastun finns.
Vad är mekanisk ventilation?
Mekanisk frånluftsventilation Ett mekaniskt frånluftssystem har en fläkt som leder ut frånluften – F-system. Tilluften kommer in genom ventiler som sitter i väggen, bakom elementen eller i fönsterkarmen.
Vad kostar det att bygga en liten bastu?
Priset för en bastu beror på vilken bastutyp du vill ha och hur dina förutsättningar ser ut. Du kan köpa en byggsats till en bastu för 1-2 personer för omkring 20.000kr, vill du ha en större så kostar det mer. För ungefär 25.000kr får du en mindre bastustuga att ha på tomten och för 30.000 får du en bastutunna.
Hur bygger man en fristående bastu?
När du bygger din bastu bör du sätta 45-70 mm isolering i taket (för fristående bastu) och gärna både i tak och väggar för inomhusbastu. Gärna glasull, som är obrännbar, håller formen och är lätt att arbeta med. På ytterväggar ska det vara minst 20 mm luftspalt mellan bastun och ytterväggen. Detsamma gäller för taket.
När behövs Bastufolie?
Räcker det och när har man då bastufolie i bastun? Svar: Bastun är ett mycket torrt utrymme, även när du kastar bad. Så någon fuktvandring från bastun behöver du inte befara. En väl isolerad bastu behöver ingen fuktspärr.
Hur sätter man upp Bastufolie?
Bastufolie monteras i bastuns vägg, bakom träpanelen. Häfta upp bastufolien. Skarvar ska överlappas 200 mm och klämmas vid en regel. Tejpa skarvarna med Halotex® Byggtätningstejp T60.