Innehållsförteckning
Vilket djur äter kablar?
Stenmård (Martes foina) finns inte i Sverige. Men i Tyskland är mårddjuret ett gissel för bilägare. Stenmårdar ger sig särskilt på kablar i bilens underrede. Enligt tidningen Volkstimme rapporteras 200 000 sådana fall årligen.
Varför äter Stenmården kablar?
Stenmården är rovdjur som äter smågnagare, som åkersork. Den tar även fåglar, igelkott, mullvad, hare, ekorre, fågelägg och insekter. På hösten äter den också bär och frukt. Stenmårdar gillar att ta sig in under motorhuven på bilar och tugga på slangar och kablar, vilket orsakar skador för miljardbelopp varje år.
Vad äter stenmården?
Kort om mård och stenmård Mården är en anpassningsbar allätare som kan klara sig på allt från bär, ägg, insekter och harar i skogen till gårdshöns om det får chansen. Det finns också stenmård (Martes foina) som länge varit ett problem i bland annat i Tyskland och även i vårt grannland Danmark.
Hur kom stenmården till Sverige?
Experter tror att den första stenmården som kom till Sverige var en dräktig hona som liftade från Danmark med en lastbil. Att hitta nya arter i Skåne är förhållandevis ovanligt. Landlevande arter kan spridas hit naturligt från Danmark, men i många fall fungerar Öresund som en barriär.
Hur ser stenmården ut?
Stenmården påminner om skogsmården men har en något längre svans, ett längre avsmalnat huvud och mindre, mer avrundade öron som också sitter bredare isär. Dess nos är ljus persikofärgad eller gråaktig till skillnad från skogsmårdens som är svart eller gråsvart.
Var i Sverige finns Mård?
Skogsmården finns i stora delar av Europa och centrala Asien. Den förekommer i Sveriges skogar utom på Gotland. När rävskabben började uppträda i Sverige ökade antalet mårdar.
Var kommer Stenmården ifrån?
Utbredning. Stenmården förekommer i större delen av södra och i hela mellersta Europa, och österut med vissa avbrott till nordvästra Kina, Afghanistan, Pakistan, Indien, Nepal och Bhutan. År 1998 påträffades den också första gången i Myanmar.
Hur många mårdar finns i Sverige?
Det förekommer normalt ingen inventering av mård, men en rimlig gissning är att det finns knappt 100 000 vuxna djur i Sverige på våren.