Innehållsförteckning
Vilket inflytande kan föräldrar och barn ha?
Genom att samarbeta med föräldrarna och låta dem ha inflytande, ökar deras trygghet och tillit till personalen och till verksamheten. Trygga föräldrar genererar trygga barn (Sandberg & Vuorinen, 2007). Förskolan ska ge föräldrar möjligheter till inflytande, inte tvinga dem.
Vilka väljer friskolor?
Vid gymnasie-valet kan man säga att rollerna är ombytta, det är eleverna som väljer, samtidigt som föräldrarna är viktiga rådgivare. De skäl som elever anger vid val av friskola är: skolan har en speciell inriktning eller arbetssätt.
Vad innebär Isärhållandets princip?
Isärhållandets princip lyfter fram skillnader och uppmanar oss beakta ett naturligt och funktionellt avstånd mellan hemmet och skolan som något konstruktivt. Partnerskapsprincipen bygger på förbindelser mellan hemmet och skolan och i motsats till isärhållandets princip är det likheterna som uppmärksammas.
Hur kan man involvera föräldrar i verksamheten i förskola och skola?
För att föräldrarna ska kunna få en insyn och åsikt om verksamheten måste de få kunskap och regelbunden information om vad som händer på förskolan. Pedagogerna måste samtidigt vara övertygade om att för att bedriva en verksamhet där man utgår från varje enskilt barn måste man få en helhetssyn av barnet.
Vilka utmaningar ser du med en tilltagande mångfald i verksamheten?
Andelen nyanlända familjer med barn som börjar i förskolan i Sverige har ökat under senare år. Detta ger många möjligheter, men ställer även stora krav på förskollärare att kunna arbeta utifrån respekt för allas olikhet och lika värde.
Hur kan man arbeta med kultur i förskolan?
Förskolans läroplan säger att varje enskilt barn ska känna delaktighet i sin egen kultur och utveckla känsla och respekt för andra kulturer. Barnen ska utveckla sin skapande förmåga och sin förmåga att förmedla upplevelser, tankar och erfarenheter i många uttrycksformer som lek, bild, sång och musik, dans och drama.
https://www.youtube.com/watch?v=HZ0L8Dnm7fI