Innehållsförteckning
Vill skiljas men har ingen inkomst?
Att en av makarna efter separationen saknar inkomst talar för att ett behov av underhållsbidrag föreligger. Däremot kan storleken av underhållsbidraget påverkas om personen utan inkomst tar del av sociala förmåner eller bidrag.
Vem har rätt till lägenheten vid separation?
När ett par har skaffat en lägenhet för att använda som gemensam bostad är det den som bäst behöver lägenheten som har rätt att få den efter en separation. Det gäller oavsett vem av samborna som står som hyresgäst på hyresavtalet. Hyresvärden måste godta den hyresgäst som tilldelas lägenheten i bodelningen.
Kan inte separera ekonomi?
Katastroftankar leder ingen vart och du kan definitivt ha en ekonomi som gör att du kan separera. Men alla har inte det. – En av fem kvinnor har inte råd att skilja sig och så många som sju av tio tror att ekonomiska skäl skulle vara en orsak till att de skulle stanna kvar i en dålig relation.
Har inte råd att lämna min man?
Ett första steg om man vill lämna en relation är att ta kontroll över sin ekonomi, berättar Elisabeth Hedmark. – Att man kollar vad man får ut vid en separation, vad är det för pengar man rör mig med och vad har man för lön. Man måste anpassa sig, man kan inte bo på samma sätt som tidigare.
Kan inte skiljas?
Om en av er inte vill skiljas eller vill ha tid att fundera beslutar tingsrätten om betänketid. Om ni däremot inte har bott tillsammans de senaste två åren kan tingsrätten döma till äktenskapsskillnad utan betänketid – se nedan.
Vem får bo kvar i hyresrätt vid separation?
Vid en separation ska samboegendomen delas genom en bodelning. I detta fall behåller i regel den person som står på hyreskontraktet lägenheten. I vissa undantagsfall kan däremot hyreslägenheten övergå trots att lägenheten tillhörde den ena sambon redan innan samborelationen inleddes.
Vad gäller vid separation bostadsrätt?
Om ett samboförhållande upphör på grund av ni skulle gå isär eller att något skulle hända honom ska, på begäran av någon av er, bostadsrätten fördelas lika mellan er genom bodelning, 8 § sambolagen. Detta innebär att du har rätt till hälften av bostadsrätten. Ni kan fritt avtala bort sambolagen, 9 § sambolagen.