Trendig

Ar glykol och kylarvatska samma sak?

Är glykol och kylarvätska samma sak?

Kylarvätska består av lika delar glykol och vatten och glykolens uppgift är att höja kokpunkten och sänka fryspunkten för att förhindra att kylarvätskan fryser när motorn är kall. Det finns två olika typer av glykol, kolla upp i instruktionsboken vilken som passar bäst till din bil.

Hur mycket vatten i kylaren?

Så fyller du på kylarvätska på din bil Innan du fyller på kylarvätskan måste du se till att bilen har svalnat. Om bilen är varm är kylsystemet under tryck, vilket innebär att behållaren med kylarvätska kan expandera. Därför kan du inte se hur mycket vätska du ska fylla på i behållaren.

Vart fyller man i kylarvätska?

Vi har Glykol- och kylarsystem för alla behov – mekonomen.se.

Finns det olika kylarvätskor?

Jo, en kylarvätska är baserad på någon typ av glykol, och tillsammans med additiv och vatten bildar det kylarvätska. Dessutom finns det olika typer av glykol, till exempel monopropylenglykol eller monoetylenglykol, men främst är det additiven som skiljer de olika kylarvätskorna åt.

Kan man hälla vanligt vatten i kylaren?

Några råd om kylarvätska: Blanda helst med avjoniserat vatten, även kallat batterivatten. Vanligt kranvatten innehåller i många fall både kalk, salt och mineraler. Dessa kan vara en risk och försämra överföringen av värme från motorn till vätskan, samt i värsta fall orsaka andra problem med kylsystemet.

Kan man fylla på för mycket kylarvätska?

Skulle du ha överfyllt och råkar stänga av bilen precis innan termostaten ska öppna dvs när det är som högst tryck i systemet och varmast. så tömmer ofta systemet ut genom locket, problemet att det inte bara kan tömma ut överkottet utan halva systemets vätska följer med ut. Så fyll aldrig över nivån för kall motor.

Hur vet man vilken kylarvätska man skall ha?

Kylarvätska används för att förhindra att motorer i bilar och båtar överhettas. Kylarvätskan innehåller ofta etylenglykol för att vätskan inte ska frysa och för att smörja och skydda motorn från korrosion. Ren glykol är färglös, men tillverkare färgar ofta den färdiga produkten exempelvis grön eller blå.

Share this post