Är jag godkänd för f-skatt?
Om du bedriver näringsverksamhet i Sverige kan du efter ansökan hos Skatteverket bli godkänd för F-skatt. Om du visar med ett registerutdrag att du är godkänd för F-skatt eller anger att du är godkänd för F-skatt på faktura, offert, anbud eller liknande, ska utbetalaren inte dra skatt eller betala socialavgifter.
Vad är f-skatt aktiebolag?
Ett godkännande för F-skatt innebär att det är företagaren själv som ansvarar för att betala in skatter och sociala avgifter (egenavgifter) på ersättning för utfört arbete. På denna sida kan du bland annat läsa om hur du ansöker om F-skatt och vad det innebär att vara godkänd.
Hur mycket får man tjäna utan F-skattsedel?
Grundregeln är att du ska deklarera när dina sammanräknade inkomster överstiger 20 431 kronor. Det innebär i praktiken att du oavsett om det är lön från arbete eller överskott i hobbyverksamhet så är överskottet skattepliktigt.
Vad händer om man blir av med f-skatt?
Man ska inte betala arbetsgivaravgifter eller särskild löneskatt för juridiska personer. Om betalningsmottagaren har enskild näringsverksamhet och inte är godkänd för F-skatt, ska man dra av 30 procent skatt från ersättningen för arbete (exklusive moms) samt betala arbetsgivaravgifter.
Kan aktiebolag ha f-skatt?
Aktiebolaget ska ansöka om godkännande för F-skatt och registrera sig för moms och som arbetsgivare. De uppgifter som du anger i ansökan ligger till grund för hur mycket preliminär skatt företaget ska betala per månad. I tjänsten kan du också registrera bolaget för moms och som arbetsgivare.
Hur mycket är f skatten?
F-skatt för aktiebolag och ekonomisk förening För aktiebolag och ekonomiska föreningar är bolagsskatten 22 % på överskottet. Här görs inget schablonavdrag för egenavgifter. Istället får man i dessa företagsformer göra avdrag i den löpande bokföringen för lönekostnader inklusive arbetsgivaravgifter.