Innehållsförteckning
Får man D-vitamin av solen genom fönstret?
UVB-strålarna tränger inte genom moln eller fönster. Det gör däremot UVA-strålarna. De är aktiva hela året, även vid molnigt väder så glöm inte att skydda dig mot dessa. UVA-strålarna går nämligen djupt ner i huden och de kan leda till att huden åldras, att du får solallergi, pigmentfläckar och hudcancer.
Hur får man D-vitamin av solen?
Solens UV-strålning gör att huden kan bilda D-vitamin. Hur länge en person behöver vara i solen för att bilda D-vitamin är individuellt. Under vintern när det inte produceras något aktivt vitamin D är människor i Norden mer beroende av D-vitamin från kosten. D-vitamin bildas i huden när vi är ute i solen sommartid.
När kan man få D-vitamin från solen?
Kroppen kan samla på sig D-vitamin i huden genom solljus i ungefär sex månader – från tidig vår till sen höst. Däremellan är UV-ljuset för svagt för att det ska ge någon effekt. Det går däremot att öka halterna av D-vitamin på andra sätt än genom solljus.
Kan man få D-vitamin i solarium?
Även om man kan få D-vitamin genom att sola i måttliga mängder, är det vanligtvis att de inte ger de riktiga strålarna – därför bör detta inte anses vara en rekommendation att sola i solarium.
När kan man ta upp D-vitamin?
För att bilda D-vitamin motsvarande ett dagligt intag av 5-10 mikrogram från mat räcker det i juni och juli att vara ute barärmad upp till en kvart 2-3 gånger i veckan. Vitaminet lagras i kroppen och det som har bildats av solen kan täcka en del av behovet under vinterhalvåret.
Vilken mat innehåller vitamin D?
Livsmedel med naturligt D-vitamin D-vitamin finns naturligt i t ex fet fisk, fiskleverolja, lever, äggula och svamp. Fet fisk som lax, tonfisk, makrill och sardiner anses bland många vara de bästa källorna till D-vitamin. Ägg och kött är två andra naturliga källor.
Vad händer om man får för lite D-vitamin?
D-vitamin spelar en väsentlig roll i kroppens kalcium- och fosforhomeostas, benmineralisering samt skelettillväxt. Uttalad D-vitaminbrist orsakar exempelvis urkalkning av skelettet, vilket leder till osteomalaci hos vuxna och rakit (engelska sjukan) hos barn.