Finns det olika typer av Downs syndrom?
Downs syndrom finns i tre olika former: Trisomi 21, Trisomi 21 Mosaik, och Trisomi 21 Translokation. Fullständig trisomi 21 är absolut vanligast bland dem som får diagnosen, och Trisomi 21 används ibland som benämning för alla former av downs syndrom. Uttrycket mongoloid är inte ett acceptabelt ordbruk idag.
Vad är Downs syndrom?
Downs syndrom är en utvecklingsstörning vilket innebär en funktionsnedsättning i hjärnan. Ungefär 1% av alla barn och vuxna i Sverige har utvecklingsstörning (1 av 100 personer). Graden av utvecklingsstörning, och vad det innebär rent praktiskt i livet, kan variera från person till person.
Hur många barn har Downs syndrom?
Personer som har downs syndrom kan därför få medicinska besvär som infektionskänslighet, synfel, hörselnedsättning och hjärtfel. Mellan 40 och 50 procent av alla barn som har downs syndrom föds med hjärtfel som vanligen kan opereras.
Vad är vanligt med organfel vid Downs syndrom?
Det är relativt vanligt med organfel vid Downs syndrom. Hjärtfel, försämrad sköldkörtelfunktion, nedsatt syn och hörsel samt ökad känslighet för infektioner hör till de vanligaste. Personer med Downs syndrom är oftare glutenintoleranta och drabbas oftare av diabetes. Att leva med Downs syndrom
När ökar risken för Downs syndrom?
Från 31 års ålder till 40 ökar risken från 1 av 800 till 1 av 84, och 1 av 44 vid 50 års ålder. Andra faktorer kan också spela roll. Många av de vanliga fysiska särdragen hos personer med Downs syndrom kan även uppkomma hos personer med en normal uppsättning av kromosomer.
Finns Downs syndrom hos djur?
Trots vad som ryktas på internet har inte katter Downs syndrom. Faktum är att de inte kan ha det. Först lite om Downs syndrom: Det är ett syndrom som drabbar 1 av 700 spädbarn som föds i USA varje år.