Trendig

Har yttrandefriheten ingen grans?

Har yttrandefriheten ingen gräns?

Artikel 19. Envar har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet för envar att utan ingripanden hysa åsikter och frihet att söka, mottaga och sprida upplysningar och tankar genom varje slags uttrycksmedel och utan hänsyn till gränser.

När uppfanns yttrandefrihet?

Tryck(o)friheten kommer tillbaka 1774. Tryckfrihetsförordningen var Europas mest liberala och tillåtande lag om yttrandefrihet när den infördes. Den nya lagen gjorde skillnad, fast den bara gällde i åtta år. 75 procent av alla politiska pamfletter som gavs ut i Sverige under 1700-talet trycktes mellan 1766 och 1774.

Får man göra vad som helst i konstens namn?

Får man bryta mot lagen ”i konstens namn”? – Oavsett om verken bryter mot rådande normer och lagar eller inte, är konstnärerna i ord och handling ansvariga för verkens intentioner, metoder och gestaltningar. – Det är omöjligt att sätta upp regler för vad en konstnär får göra.

Hur får man uttrycka sig i en diktatur?

Censur innebär motsatsen till yttrandefrihet och tryckfrihet. Om det råder censur, som till exempel i en diktatur, får man INTE uttrycka sig fritt inom de områden som är censurerade. Yttrandefriheten är idag vår viktigaste grundlag (dvs. en viktig lag som riksdagen inte kan ändra så lätt).

Finns det gränser för yttrandefriheten?

Yttranden i tal begränsas av det som är brottsligt enligt brottsbalken och specialstrafflagar. Det innebär att man inte kan använda yttrandefriheten som ursäkt för brott såsom olaga hot, utpressning, anlitande av en yrkesmördare osv. Där går alltså gränsen för yttranden som inte sker i ett grundlagsskyddat medium.

Vad finns det för gränser för yttrandefriheten?

Yttrandefriheten har ett starkt skydd i Sverige, men det finns faktiskt gränser för vad man får uttrycka. Det är till exempel straffbart att förtala någon eller att hetsa mot en folkgrupp. Begår man något av de brotten så riskerar man att bli dömd att betala böter eller till och med avtjäna ett fängelsestraff.

Varför kom yttrandefrihetsgrundlagen till?

SvJT 1991 En utdragen grundlagshistoria 431 utredningsdirektiven beslutades. Inriktningen på arbetet var att åstadkomma en sammanhållen yttrandefrihetsgrundlag som skulle omfatta alla de medier som kunde ha särskild betydelse för den fria åsiktsbildningen i samhället.

Varför kom yttrandefrihetsgrundlagen till Sverige?

Grundlagarna ska skydda vår demokrati och är därför svårare att ändra än andra lagar. Sverige har fyra grundlagar: regeringsformen, successionsordningen, tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetsgrundlagen. Dessutom finns riksdagsordningen, som är ett mellanting mellan grundlag och vanlig lag.

Vad får man inte göra i en diktatur?

Folket kan inte välja vem eller vilka som ska styra. Inte heller kan de styrande röstas bort från makten i allmänna val. Människorna får INTE tycka och tänka som de vill – censur och inskränkt yttrandefrihet råder.

Vilka rättigheter har man i en diktatur?

Skillnaden är att i en diktatur får man inte tycka eller tro som man vill. Man får inte kritisera eller granska de som bestämmer i landet. Man får bara rösta på partier som staten har godkänt. Tidningar och TV kontrolleras noga och förbjuds om de inte överensstämmer med det landets ledare tycker.

Vad gäller inte yttrandefrihet?

Lagar. Inskränkningarna i yttrandefriheten finns bland annat i brottsbalken, i form av förbud mot olaga hot, hets mot folkgrupp, förtal och förolämpning, och sekretesslagen.

Får man alltid säga vad man vill i Sverige finns det några begränsningar för yttrandefriheten?

Yttrandefriheten värderas högt och de allra flesta uttalanden är tillåtna trots att de ibland kan vara provocerande eller radikala. Huvudregeln är alltså att du får uttrycka dina åsikter hur mycket du vill och i vilken form du vill.

Share this post