Innehållsförteckning
Hur ändrar man en föreskrift?
Lagen kan innehålla bestämmelser om att regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer får meddela föreskrifter (bemyndigande). När förordningar och föreskrifter skrivs ska de hålla sig inom ramen för vad lagarna anger. Det vill säga att förordningar och föreskrifter närmare preciserar det som anges i lagarna.
Hur hänvisa till lagtext?
I lagtext används ett standardiserat sätt att hänvisa till ett lagrum. Man hänvisar till en viss paragraf med paragrafnumret följt av ”§”, till ett visst kapitel med kapitelnumret följt av ”kap.”, och till ett visst stycke med ”första stycket”, ”andra stycket” osv.
Var publiceras myndigheters föreskrifter?
Författningar är bindande regler i form av lagar, förordningar eller föreskrifter. Lagar och förordningar publiceras i Svensk författningssamling (SFS), myndigheters föreskrifter publiceras i myndigheternas respektive författningssamling.
Var kan föreskrifter utfärdas?
Riksdagen utfärdar lagar och regeringen utfärdar förordningar. I en lag eller förordning kan det bestämmas att en myndighet får utfärda föreskrifter om ett ämne eller en fråga som behöver regleras mer detaljerat. Föreskrifter är bindande. Som myndighet får SGU också besluta om allmänna råd inom vårt verksamhetsområde.
Har riksdagen Restkompetens?
Regeringen har i princip ansvar för allting som enligt regeringsformen inte tillkommer riksdagen, det vill säga allt utom budgetreglering och lagstiftning. Denna behörighet brukar kallas för restkompetensen.
Hur refererar man till lagar Harvard?
När du refererar till lagtexter ska referensen innehålla uppgifter om lagens år och nummer i Svensk Författningssamling (SFS). Om du skriver lagens namn i hänvisningen, använd endast erkända namn eller förkortningar, t. ex. kommunallagen, brottsbalken, BrB.
Hur hänvisa till Juno?
Ange författare och verk, version (enligt datumangivelsen eller versionsnumret på titelsidan) och JUNO samt kommenterat lagrum (i stället för sidhänvisning). För ytterligare precisering kan även hänvisning till underrubrik anges, när så är möjligt. Exempel: Se Walin & Vängby, Föräldrabalken (1 jan.
Vem beslutar om föreskrifter?
Ibland kan det behövas ännu mer detaljerade regler än vad som anges i lagar och förordningar och då kan en myndighet få rätt, ett bemyndigande, att besluta om så kallade föreskrifter. Tanken är att det är bättre att en myndighet med expertkunskap tar fram mer detaljerade regler.
Är myndighetsföreskrifter bindande?
Myndighetsföreskrifter. Föreskrifter är bindande regler, ofta mer detaljerade, som skapats genom ett beslut i en myndighet. Som exempel kan t ex Transportstyrelsen, på regeringens uppdrag, utfärda mer detaljerade regler än de som finns i lagen och förordningen.