Innehållsförteckning
- 1 Hur är Kontrollmakten över statsråd och tjänstemän i statliga regionala och kommunala myndigheter utformad i Sverige?
- 2 På vilka olika sätt kan riksdagen kontrollera regeringen?
- 3 Vad är en kontrollmakt?
- 4 Vad innebär riksdagens kontrollmakt?
- 5 Vad är regeringens förlängda arm?
- 6 Vad menas med en fungerande statsförvaltning?
Hur är Kontrollmakten över statsråd och tjänstemän i statliga regionala och kommunala myndigheter utformad i Sverige?
En av riksdagens viktigaste uppgifter är att kontrollera hur regeringen sköter sitt arbete. Det kallas för riksdagens kontrollmakt. Kontrollmakten ska bidra till att regeringen följer lagarna, arbetar effektivt och att medborgarna känner förtroende för den offentliga makten.
Har Sverige maktdelning?
Sverige och andra nordiska länder är del av några få länder som inte tillämpar en maktdelningsprincip, då dessa istället tillämpar en folksuveränitetsprincip vilken innebär att all offentlig makt utgår från folket (RF 1:1) och där folkets representanter i Riksdagen har den slutgiltiga makten i samtliga frågor, detta då …
På vilka olika sätt kan riksdagen kontrollera regeringen?
Varje ledamot har rätt att ställa frågor till regeringen. Det är ett sätt för riksdagen att kontrollera vad regeringen har för sig. Konstitutionsutskottet, KU, har en speciell uppgift att granska att regeringen följer reglerna. Riksdagsledamöterna kan anmäla regeringens ministrar till KU.
Vem har den verkställande makten i Sverige?
Sverige är en konstitutionell monarki och en parlamentarisk demokrati med en regeringschef – statsministern – och en statschef – kungen. Regeringen utövar den verkställande makten. medan den lagstiftande makten ligger hos Riksdagen. Sverige är indelat i 21 län och 290 kommuner.
Vad är en kontrollmakt?
Riksdagen representerar medborgarna i Sverige och ska kontrollera regeringens och myndighe ternas arbete. Det kallas kontrollmakt och är en granskning i efterhand som ska skydda medbor garna mot maktmissbruk. Riksdagen följer upp beslut och bevakar att skattepengarna används rätt.
Hur styr regeringen en myndighet?
Varje år beslutar regeringen om regleringsbrev för myndigheterna. I regleringsbrevet står det hur myndigheten ska arbeta och hur mycket pengar den kan använda. Regeringen kan alltså styra hur myndigheterna ska arbeta. Men regeringen får aldrig styra över hur myndigheten använder lagarna.
Vad innebär riksdagens kontrollmakt?
Kontrollmakten är ett sammanfattande begrepp för riksdagens särskilda möjligheter att granska och kontrollera regeringen och den offentliga förvaltningen.
Vad innebär den statliga Värdegrundsprincipen legalitet för dig som statstjänsteman?
Som statsanställd arbetar du dessutom på medborgarnas uppdrag. Alla som jobbar statligt omfattas av den gemensamma värdegrunden för statsanställda. Den är en grundläggande utgångspunkt för din yrkesroll. Demokrati är den överordnade principen och medborgarna är därmed dina yttersta uppdragsgivare.
Vad är regeringens förlängda arm?
Statsförvaltningen i en stat fungerar som den verkställande maktens förlängda arm. Bland dess viktigaste funktioner kan nämnas: Att utöva den exekutiva makten, genom att verkställa fattade beslut. Att utöva den dömande makten (domstolar).
Vad innebär det att vara statstjänsteman?
Att arbeta i statlig verksamhet är att arbeta på medborgarnas uppdrag. Det innebär att utöver sina ordinarie uppgifter har en statlig tjänsteman som uppgift att upprätthålla och värna demokratin.
Vad menas med en fungerande statsförvaltning?
Statlig förvaltning handlar om att ge statliga myndigheter verktyg och förutsättningar för att kunna genomföra de beslut som regeringen och riksdagen har fattat.
Vad menar man med att förvaltningen är självständig?
Riksdag och regering stiftar lagar, anslår resurser och utfärdar generella föreskrifter. Självständiga, oväldiga ämbetsverk verkställer de politiska besluten, tolkar och preciserar lagstiftningen gentemot den enskilde medborgaren.