Innehållsförteckning
- 1 Hur djupa Odlingsbäddar i växthus?
- 2 Vad kan man inte odla i växthus?
- 3 Hur djup ska en Odlingsbädd vara?
- 4 Hur breda Odlingslådor i växthus?
- 5 Vad växer bra i växthus?
- 6 Vad påverkar växtlighet?
- 7 Vad är det bästa materialet att använda till växthus?
- 8 Hur ska man värma upp växthuset under vårmånaderna?
Hur djupa Odlingsbäddar i växthus?
Jorddjupet i odlingsbäddarna bör vara minst ca 50 cm men kan så klart vara djupare − då får du bekvämare arbetshöjd. Bäddarna bör vara ca 50 cm breda så att du kan sträcka dig över hela bädden.
Vad kan man inte odla i växthus?
Tänk på att gurka, chili och paprika är lite mer värmekrävande än till exempel tomat och ska därför placeras lite längre in i växthuset, så drag från dörren undviks. Både vindruva och kiwi är också populärt att plantera i växthus. Växter som ska stå mer permanent kan däremot planteras direkt i marken.
Varför växer växter bättre i växthus?
Eftersom växthus skyddar plantor mot väder och vind kan de sås direkt från frön och således gro och växa upp utan problem.
När kan man flytta ut plantor i växthuset?
Från mitten av mars till mitten av april bör man sätta ut plantorna om man vill få en tidig och god skörd under sommaren. Man vill gärna så tomater tidigt, men risken är att plantorna blir alldeles för stora och svårhanterliga innan de kan planteras ut i växthuset.
Hur djup ska en Odlingsbädd vara?
En djupbädd ligger tjugo centimeter ner i marken och höjer sig minst trettio centimeter däröver, vilket ger ett minsta djup om femtio centimeter. Får bädden rejält med näring går det att odla ungefär fyra gånger så tätt som normalt, och inte minst gör tätheten mellan plantorna att odlingen får ett gynnsamt mikroklimat.
Hur breda Odlingslådor i växthus?
Ju större odlingslåda desto lättare blir det för jorden att hålla fukten bra, det är något att tänka på. Min största låda görs med kortsidorna 1 meter långa och långsidorna 2,60 meter långa. Den korta lådan är 1 meter bred och 2,30 meter lång.
Vad ställer man ett växthus på?
Grund till växthus på sockel Att ha ett växthus som står på en sockel är ett smidigt sätt att förankra växthuset. Sockeln som finns på Willab Gardens växthus har smarta nedgjutningsjärn som gjuts in i betongen.
Vilka grönsaker behöver växthus?
Odling av grönsaker i växthus
- BÖNA, Phaseolus vulgaris.
- GURKA, Cucumis sativus.
- KÅLRABBI, Brassica oleracea Gongylodes-Gruppen.
- MELON, Cucumis melo.
- MOROT, Daucus carota ssp. sativus.
- RÄDISA, Raphanus sativus Rädisa-Gruppen.
- SALLAT, Lactuca sativa.
- TOMAT, Solanum lycopersicum.
Vad växer bra i växthus?
Förutom gurka och tomater, som är de vanligaste växtarterna som odlas i växthus, går det även fint att odla tidiga grönsaker som sallat och rädisor. Man kan odla störbönor och majs om man bor i de trakter där dessa växter inte kan odlas ute. Man kan odla snittblommor som rosor, nejlikor och krysantemum.
Vad påverkar växtlighet?
Vegetationszoner. De olika klimatzonerna är en av de viktigaste orsakerna till att växtligheten varierar på jorden. Men utöver klimatzon styrs växtligheten också av faktorer som vilken jordtyp eller höjd över havet det är på platsen. På senare tid har även mänsklig påverkan i allt större grad börjat påverka detta.
När kan man flytta ut gurkor i växthus?
6. När risken för nattfrost är över och jorden blivit varm, ca 15 grader, är det dags att plantera ut gurkplantorna om de ska växa utomhus. Innan utplantering måste plantorna avhärdas, det vill säga vänjas vid sin nya växtplats.
När flytta ut tomatplantor i växthus?
När nattemperaturen håller sig runt 8 grader eller mer så kan du ställa ut dina tomater i växthus eller på en skyddad, solig plats vid husväggen. Vänj tomatplantorna vid utelivet genom att låta dem stå ute bara några timmar åt gången i två till fyra dagar.
Vad är det bästa materialet att använda till växthus?
Glas är det bästa materialet att använda till växthus om man bortser från de allra dyraste plastskivorna som används i växthus för yrkesodlare. Fördelar med glas – Glaset släpper igenom ljuset bättre än plast och glaset blir inte mörkare med åren som alla sorter av plast blir.
Hur ska man värma upp växthuset under vårmånaderna?
Ska man värma upp växthuset under vårmånaderna bör man fästa ett lager med plastfolie även på insidan av växthuset så att det bildas en luftkudde mellan inner- och ytterfolien. Även när man har glas eller plastskivor i växthuset är det en stor fördel, men inte nödvändigt, med en invändig isolering med plastfolie.
Kan man odla gurka och tomater i växthus?
Förutom gurka och tomater, som är de vanligaste växtarterna som odlas i växthus, går det även fint att odla tidiga grönsaker som sallat och rädisor. Man kan odla störbönor och majs om man bor i de trakter där dessa växter inte kan odlas ute. Man kan odla snittblommor som rosor, nejlikor och krysantemum.
Hur ska du prova växthusodling?
Generella tips för dig som vill prova växthusodling: Utgå alltid från din odlingszon och vilken kapacitet ditt växthus du har. Välj inte ut för många olika sorters växter i början. Är du nybörjare är det bättre att välja ut två, tre sorters plantor för att lära känna de olika plantornas behov successivt.