Trendig

Hur far man i barn flytande medicin?

Hur får man i barn flytande medicin?

För att läkemedlet ska fungera som det är tänkt är det viktigt att det används på rätt sätt och i rätt dos. Spädbarn får flytande läkemedel med en dosspruta. Ge läkemedlet långsamt genom barnets mungipa och rikta dossprutan mot insidan av kinden. Då minskar risken för att barnet ska få läkemedel i luftstrupen.

Hur ges mixturer?

Mixturer och droppar är flytande läkemedel som ska tas genom munnen. Dropparna ska oftast blandas i annan vätska, exempelvis juice, medan mixturer ska tas som de är. Den största användningen av läkemedel som man kan andas in är för behandling mot astma. Den astmasjuke får läkemedlet i sig genom att andas in det.

Vilken ände först stolpiller?

Ett vanligt råd är att föra in stolpillret med den platta änden först. Den spetsiga änden kommer då längst ut och retar mindre på ändtarmsöppningen. Det går också bra att föra in den spetsiga änden först om du tycker att det är lättare.

När barn vägrar ta medicin?

Dölj läkemedlets smak En del läkemedel smakar inte speciellt gott vilket kan göra att barnet inte vill ta sin medicin. Då kan du dölja smaken på olika sätt. Ett sätt är att blanda ut tabletten i lite sylt eller äppelmos. Ett annat sätt är att ge barnet något med mycket smak direkt efteråt.

Vad använder man för att dosera mixturer rätt?

Ett doseringshjälpmedel kan göra medicinhanteringen lättare och säkrare. Det är viktigt att mediciner tas i rätt dos och vid rätt tillfälle. Med en dosett kan medicinerna förberedas i förväg. Det blir lättare att se vilka tabletter som ska tas vid vilken tid eller dag.

Varför dricka vatten efter en mixtur?

Du bör alltid svälja tabletter tillsammans med minst ett halvt glas vatten eller någon annan dryck så att de glider ner lättare. Det är bra att dricka en klunk innan du tar tabletten för att fukta munnen och strupen.

Hur administreras ett suppositorium?

Enligt Fass skall stolpiller föras in med den trubbiga änden först, vilket även är det svar man får generellt av svensk sjukvårdspersonal. Anledningen anges vara att annars skaver stolpillet på ringmuskeln från insidan och dessutom minskar risken att stolpillret åker ut.

Share this post