Trendig

Hur forklarar man Fibonaccis talfoljd?

Hur förklarar man Fibonaccis talföljd?

a4=a3+a2=2+1=3. Talföljden är uppkallad efter den italienske matematikern Leonardo Fibonacci som använde den för att beskriva hur antalet kaninpar ökar då de förökar sig enligt vissa givna villkor. Ibland väljer man istället att definiera de två första talen som a1=0 och a2=1.

Hur fortsätter Talserien?

Så kan man tänka, men man kan också tänka så här: Det är nummerordningen i kvadrat. Nummerordningen visar var i talserien ett tal sitter: Första talet har nummerordningen 1, andra har 2, tredje har 3 och så vidare. Ta du nummerordningen i kvadrat, gånger sig själv alltså, då har du den här talserien.

Vad behöver barnet kunna identifiera för att kunna upprepa ett mönster?

Fokus bör ligga på att se likheter och skillnader mellan mönster, se vad som utmärker ett upprepat mönster och vad som inte kan betraktas som ett upprepat mönster. Avslutningsvis får eleverna översätta ett specifikt mönster till en annan uttrycksform.

Vad menas med figur n?

När du skall beskriva ett mönster med hjälp av en formel så används vissa bokstäver för att beskriva antal element och vilket nummer talet eller figuren befinner sig i. Vanligt är att använda $n$ för att beskriva platsnummer och $a$ för att beskriva antalet element.

Vilket är nästa tal 34 21 13 8 5?

Vad är fibonaccis talföljd 0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144, 233, 377, 610, 987, 1597, 2584, …

Hur får man fram Starttalet?

Vi har talföljden:

  1. Först ska vi ta reda på vad det första elementet är, även kallat starttalet. Vi ser att starttalet är 3.
  2. Sedan ska vi ta reda på vad differensen är. Vi räknar ut att differensen mellan två intilliggande tal hela tiden är 2.
  3. Nu kan vi beskriva vår egen talföljd med hjälp av.

Hur löser man Talserier?

Vi har en talföljd, ifall vi dividerar ett tal i talföljden med det föregående talet i talföljden och vi alltid får samma kvot, då kallar vi den typen av talföljd för en geometrisk talföljd. Ett exempel på geometrisk talföljd är följande: 2, 6, 18, 54… Vi ser att kvoten är konstant, i det här fallet lika med 3.

Hur kan man arbeta med mönster i förskolan?

Hur tar förskolan hjälp av naturen i sitt arbete med mönster? olika lösningar av egna och andras problemställningar” (Skolverket, 2010a:10). Barnen ska också få möjlighet att ”utveckla sin förmåga att urskilja, uttrycka, undersöka och använda matematiska begrepp och samband mellan begrepp” (Skolverket, 2010a:10).

Share this post