Trendig

Hur fungerar en overspanningsskydd?

Hur fungerar en överspänningsskydd?

En överspänning, förorsakad av ett kopplingsförlopp (t ex till och frånslag av kontaktorer eller stora laster) orsakar i regel en hög spänning men p g a den korta varaktigheten, en låg ström. Denna typ av störningar kallas också transienter/spikar.

Hur koppla överspänningsskydd?

Genom att kaskadkoppla överspänningsskydd i tre olika nivåer kan man optimera skyddsnivån i sin elinstallation. Nedanstående skyddsnivåer gäller enligt standard: Nivå 1: Överspänningsskydd typ 1 (grovskydd) i form av blixtströmsavledare som placeras vid inkommande kabel i huvudfördelningscentral.

Vilket överspänningsskydd?

I allmänhet ska överspänningsskydd vara provade enligt klass II. Om skydd mot direktträffar av åska erfordras och separationsavståndet S enligt SS-EN 62305-3 inte uppfylls ska överspänningsskydd som är provade enligt klass I användas (i allmänhet i kombination med överspänningsskydd som är provade enligt klass II).

Hur fungerar en ventilavledare?

Ventilavledare är skydds- produkter som skyddar apparaters isolering mot påverkan genom otillåtna överspänningar. Överspänningar kan uppstå genom blixtar eller kopplingsåtgärder i ställverket.

Hur koppla åskskydd?

Åskledare kopplas mellan elstängselaggregat, jordning och eltråden (stängslet). Gör så här: Placera/fästa åskskyddet på ej brännbart underlag i närheten av stängselaggregatet (t. ex på någon vägg) och koppla åskskyddet med någon högspänningsfast, isolerad stängselanslutningskabel till aggregatets stängselutgång.

Vad skiljer mellan nivå 1 2 och 3 för överspänningsskydd?

Våra unika grov-/finskydd t ex ED150 upp fyller kraven för avledning av energi för Grovskydd (typ 1) samtidigt som det lämnar en restspänning som ligger under nivån för mellanskydd (typ 2) och finskydd (typ 3). Ytterligare skydd behöver i regel inte installeras.

Vad skyddar transientskydd mot?

Transientskydd för montering på induktiva och kapacitiva laster för att undvika störpulser(transienter) på nätet. Vid in- och urkoppling av induktiva och kapacitiva laster kan störpulser på över 8000V uppstå. Dessa kan störa funktioner på ex. vis ljusrelaäer och rörelsevakter.

Vad används transientskydd till?

Transientskydd monteras på induktiva och kapacitiva laster för att undvika störpulser(transienter) på nätet. Kan används med fördel till små laster och laster med inbyggd elektronik. Transientskyddet består av ett motstånd och en kondensator i serie.

Vad är en ventilavledare?

Share this post