Innehållsförteckning
Hur går prövningen till?
Hur går en prövning till? Att göra en prövning innebär att du först läser in dig på en kurs eller ämne på egen hand för att sedan göra prövningen som kan ske både skriftligt och/eller muntligt. En prövning kan göras på olika sätt och det är skolan som fattar beslut om hur en prövning ska gå till.
Vad händer om man har FI matte i nian?
En elev på gymnasiet som fått F på en kurs har rätt att gå om kursen eller göra en prövning. Det är rektorn som beslutar om eleven får gå om en kurs efter att eleven, vårdnadshavaren och läraren fått yttra sig. Den som inte längre är elev på en gymnasieskola men har F i betyg sedan tidigare, kan också göra en prövning.
Hur svår är en prövning?
Många undrar om det är svårare att göra en prövning än att läsa en hel kurs. Svaret är både ja och nej. När du läser en kurs finns det formellabedömningssituationer (som uppgifter, prov och redovisningar) samt informella bedömningssituationer (allt annat du kan ha visat upp i skolan).
När kan man anmäla sig till prövning?
Du får lov att anmäla dig till prövning i en kurs innan kursen är avslutad, men det är skolan som bestämmer när prövningen ska genomföras.
Kan man göra prövning flera gånger?
Det finns inte någon begränsning av hur många gånger en person kan göra en prövning i samma ämne. Rätten till prövning gäller även personer som tidigare har fått betyg i ett avslutat ämne eller slutbetyg från grundskolan eller specialskolan.
Kan man göra prövning under gymnasiet?
Alla elever som går i gymnasieskolan och som har betyget F eller saknar betyg på någon kurs kan göra en prövning för att få ett betyg. Man har inte rätt att skriva prövning på en kurs man är godkänd i. Men du kan fråga din skola om de kan anordna prövningar för ett högre betyg mot betalning.
När öppnar anmälan för prövning?
Om du har läst en kurs på komvux och fått betyg F är det gratis att göra en prövning i kursen. Mellan den 17 juli 2021 och den 31 december 2022 har du som fick examensbevis eller slutbevis under 2020-2022 sänkt avgift.
Vad gör man för tester på mönstring?
Mönstringen börjar för de flesta med ett teoretiskt prov som kallas inskrivningsprovet (eller I-provet). Provet görs i en datasal. Där får du lösa uppgifter kring ordförståelse, logiskt tänkande och rumsuppfattning. Provet är väldigt betydelsefullt så koncentrera dig och gör ditt bästa.
Hur anmäler jag mig till prövning?
För att anmäla dig till en prövning så vänder du dig till vuxenutbildning i din hemkommun. Vissa kommuner har avtal med olika skolor för att sköta prövningarna och i de fallen kan du anmäla dig direkt till skolan. Skolan eller vuxenutbildningen får ta ut en avgift på 500 kr för varje prövning.