Hur kan psykisk ohälsa påverka individens vardag?
Arbetslöshet kan till exempel vara en riskfaktor för psykisk ohälsa. Dålig ekonomi kan leda till stress och oro om man till exempel har stora skulder eller svårt att betala räkningar. Men det kan också vara psykisk ohälsa som leder till dålig ekonomi, om man inte kan arbeta fullt ut och därför får mindre pengar.
Vilka levnadsvanor kan påverka hälsan positivt och negativt?
Riskbruk och beroende av alkohol och andra droger samt tobaksbruk är ett hot mot en god hälsa både för den enskilda individen och personer i dennes omgivning. Tobak är en av vår tids största hälsorisker; rökning är den vanligaste orsaken till förtida dödlighet och orsakar runt 12 000 dödsfall varje år i Sverige.
Hur påverkar vår livsstil samhället?
Våra livsstilar leder till problem som miljöförstö- ring och klimatpåverkan, ohälsa och segregering. Det finns också en stor ojämlikhet i hur livsstilar i olika delar av världen ser ut och påverkar.
Hur påverkar psykisk ohälsa individen?
Psykisk ohälsa i ung ålder riskerar att ge konsekvenser som påverkar skolgång, framtida arbetsliv och karriärsutveckling. Unga vuxna är generellt en känslig grupp när det gäller inträde på arbetsmarknaden. Om de också har psykisk ohälsa blir det ännu svårare och risken för att hamna i utanförskap ökar.
Vilka levnadsvanor påverkar hälsan?
Hälsosamma matvanor kan förebygga fetma och karies och på lång sikt minska risken för bland annat hjärt- och kärlsjukdom och diabetes. De beslutade kärnindikatorerna för målområde 6 är Daglig tobaksrökning, Riskkonsumtion av alkohol, Fysisk aktivitet och Grönsaks- och rotfruktsintag.
Vilka faktorer påverkar vår hälsa i dagens samhälle?
Olika faktorer som påverkar den allmänna folkhälsan är befolkningens livsstil, tillgänglighet till vård, arv och miljö. Ytterst ansvarig för folkhälsan i Sverige är den svenska staten, men ansvaret är fördelat på såväl myndigheter som regioner i termer av proaktivt och reaktivt arbete.