Innehållsförteckning
Hur kom pesten till Sverige?
Pesten i Sverige Pesten spreds längs tidens handelsvägar – både människor och råttor reste med fartygen och spred sjukdomen när de kom iland. I städerna spred sig sjukdomen snabbt bland smutsiga och trånga gränder och tättbefolkade hus. Den stora döden förändrade också människors tankesätt.
När kom pesten till Sverige?
Till Sverige kom pesten både väster- och söderifrån År 1349 kom den med ett engelskt fartyg till den norska staden Bergen. Besättningen var döende. Följande år fanns sjukdomen i Sverige i alla sina former, böldpest, blodpest och lungpest. Den kom till oss från Norge, men också söderifrån.
När bröt pesten ut?
Den första pandemin började år 541 med den så kallade justinianska pesten och hemsökte sedan medelhavsländerna i 200 år. Den andra pandemin började med digerdöden 1346—1353 och fortsatte sedan med återkommande utbrott ända till 1800-talets början.
Hur smittade digerdöden?
Bakterien sprids i första hand via råttor och deras loppor. Epidemiska utbrott har i regel föregåtts av en ”pestepidemi” bland gnagare, vanligen råttor. Människan smittas i första hand av pestsmittade loppor men sjukdomen kan också smitta mellan människor som har infektionen i lungorna via droppar från upphostningar.
Vilket år kom pesten till Sverige?
Våren 1710 stävade en skuta från den estniska staden Pärnu förbi Nämdö i Stockholms södra skärgård, över Ingaröfjärden och in i Erstaviken.
Hur avslutades pesten?
Pesten försvann inte utan återkom vid senare tillfällen, men blev endast av lokal karaktär, ofta på slagfält. Pesten bekämpades försöksvis genom karantän och genom förbättrad hygien. Den svarta råttan trängdes undan av den starkare, men också folkskyggare brunråttan som kom till Europa vid 1500-talets mitt.
När försvann digerdöden?
Från mitten av 1700-talet försvann sedan pesten sakta och i Västeuropa blev det inga fler stora pestutbrott.