Trendig

Hur langt stracker sig Omplaceringsskyldigheten?

Hur långt sträcker sig Omplaceringsskyldigheten?

Omplaceringsskyldigheten sträcker sig relativt långt och omfattar omplacering till annan tjänst om det är möjligt, men också försök att anpassa den befintliga tjänsten till den anställdas förutsättningar och till vad den klarar av.

Hur går en omplacering till?

En omplacering innebär normalt en mer varaktig förändring av en arbetstagares arbetsuppgifter. Rätten för arbetsgivaren att självständigt besluta om en omplacering är dock inte helt obegränsad. Arbetsgivaren kan inte beordra arbetstagaren till arbetsuppgifter som ligger utanför dennes arbetsskyldighet.

Vad krävs för omplacering?

Att omplacera en arbetstagare utanför det som avtalats i anställningsavtal, kollektivavtal eller arbetsskyldighet likställs med en uppsägning, och måste ha saklig grund. Om det inte finns saklig grund som arbetsbrist eller att arbetsgivaren har misskött sig, kan arbetsgivaren få betala skadestånd.

Måste man acceptera en omplacering?

Omplaceringen verkar falla inom din arbetsskyldighet och om du inte accepterar omplaceringen kan detta innebära arbetsvägran vilket är grund för uppsägning eller till och med avsked. Om omplaceringen skulle anses vara särskilt ingripande måste dock din arbetsgivare ha godtagbara skäl för att omplacera dig.

Vad händer om jag tackar nej till omplacering?

Tackar du nej till omplaceringserbjudandet riskerar du att bli uppsagd på grund av arbetsbrist, någon ytterligare turordning behöver inte göras av arbetsgivaren. Under din uppsägningstid, som baseras på din anställningstid, kommer dina nuvarande villkor att vara oförändrade.

Vad innebär en omplacering?

Omplacering används inom arbetsrätten för att beskriva den situation då en arbetsgivare förflyttar en anställd från en typ av arbete och ger honom/henne nya arbetsuppgifter.

Får min arbetsgivare omplacera mig?

Arbetsgivarens omplaceringsrätt. Att arbetsgivare har rätten att leda och fördela arbetet ger dem också rätten att omplacera medarbetare inom ramen för arbetstagarens arbetsskyldighet enligt anställningen. Vilka skäl kan ligga bakom en sådan omplacering? – Arbetsgivaren behöver inte ange några särskilda skäl.

Får man omplacera hur som helst?

Rätten för arbetsgivaren att självständigt besluta om en omplacering är dock inte helt obegränsad. Arbetsgivaren kan inte beordra arbetstagaren till arbetsuppgifter som ligger utanför hens arbetsskyldighet. Gränsen för arbetsskyldigheten bestäms i huvudsak av anställningsavtalet och kollektivavtalet.

Vad händer om jag tackar nej till ett Omplaceringserbjudande?

Att tacka nej till ett skäligt omplaceringserbjudande innebär att universitetets omplaceringsskyldighet anses vara fullgjord och att saklig grund för uppsägning föreligger. Det får även konsekvenser för det stöd en anställd kan få genom avtalet om omställning.

Share this post