Innehållsförteckning
Hur långt tillbaka kan Försäkringskassan granska?
Det är bestämmelserna om preskription som avgör hur lång tillbaka i tiden detta kan begäras. Preskriptionstiden för en fordran är enligt huvudregeln 10 år enligt 2 § Preskriptionslagen.
Hur gör Försäkringskassan kontroller?
Om det gäller en ersättning som betalas ut under lång tid kontrollerar vi regelbundet att den som får ersättningen fortfarande har rätt till den. Vi kontrollerar även ärenden i efterhand, slumpmässigt eller utifrån att vi vet att det finns risk för fel.
Vilka kontrollerar Försäkringskassan?
Försäkringskassan arbetar på uppdrag av riksdag och regering Varje myndighet har en instruktion som beskriver myndighetens grundläggande uppgifter. Där står också vilka bestämmelser i verksförordningen som är tillämpliga. Därutöver finns också regler om organisationen och om styrelsens ansvar och uppgifter.
Vad händer om man lämnar felaktiga uppgifter till Försäkringskassan?
Den som ansöker om ersättning ska alltid skicka in de uppgifter som behövs för att Försäkringskassan ska kunna fatta beslut, och det är brottsligt att medvetet lämna uppgifter som är fel. Det är också brottsligt att inte anmäla om uppgifterna ändras under den period som man får ersättning.
Vem utreder bidragsbrott?
Myndigheter, kommuner och arbetslöshetskassor är skyldiga att anmäla till polis eller åklagare om de misstänker att någon begått brott enligt bidragsbrottslagen. Myndigheterna, kommunerna och arbetslöshetskassorna begär även regelmässigt tillbaka de felaktigt utbetalade pengarna.
Får Försäkringskassan göra oanmälda besök?
Det oanmälda hembesöket genomförs av bl. a. säkerhetsskäl av två medarbetare. Dessutom tillkommer restid som kan variera beroende på hur Försäkringskassan organiserar sitt fuskarbete.
Vilken myndighet granskar Försäkringskassan?
Inspektionen för vård och omsorg (IVO)
Kan man tipsa Försäkringskassan?
När du som jobbar på en myndighet misstänker att någon felaktigt får pengar från Försäkringskassan kan du tipsa oss eller underrätta oss enligt lagen (2008:206) om underrättelseskyldighet. Använd gärna vår e-tjänst för att göra det.
Vad händer om man bidragsfuskar?
Bidragsfusk med VAB innebär oftast att man anmäler att sitt barn är sjukt men trots detta går till jobbet, alltså lämnar man oriktiga uppgifter till Försäkringskassan. Bidragsbrott kräver som sagt uppsåt, du måste alltså medvetet och med flit lämnat felaktiga uppgifter.
Vad räknas som grovt bidragsbrott?
Om grovt bidragsbrott Vad som avses med ”betydande belopp” anges inte i lagen men enligt Åklagarmyndighetens vägledning borde det röra sig om fem prisbasbelopp, vilket för nuvarande år är 238 000 kr. (Rättslig vägledning 2021:8, s.
När preskriberas bidragsbrott?
Det finns en särskild preskriptionsregel för ringa och vårdslöst bidragsbrott som innebär att preskriptionstiden, trots straffskalorna, är fem år (7 §). Regeln gäller endast för gärningar begångna från den 1 januari 2020.