Innehållsförteckning
Hur lär vi oss saker egentligen?
– Grundteorin är att vi måste uppleva något och reflektera över det, för att sedan kunna lära oss. Enbart teori fungerar inte. Först efter att vi upplevt och reflekterat kan vi abstrahera det vi lärt oss och få nya insikter och idéer. Därefter är det dags att pröva vår kunskap på omvärlden.
Varför lär vi oss olika snabbt?
Teorierna om olika inlärningsstilar grundar sig på idéen att alla kan lära sig, men att vi lär oss på olika sätt. Förespråkarna menar därför att detta är själva grunden för individualisering i skolan, och att det handlar om hur eleverna tar till sig, och lär sig, ny information och nya kunskaper.
Vilka är fördelarna med att använda projektor och digitala medier?
Fördelarna med digitala media är att man kan stimulera elevernas inlärning och gynna olika individer och inlärningsstilar. Nackdelarna kan vara när tekniken inte fungerar tillfredställande, vilket kan vara mycket tidskrävande för läraren.
Vad innebär det att lära sig något?
Att lära sig något innebär att man gör något begripligt för sig själv och man utforskar det med hjälp av sitt språk skriver Jörgel-Löfström, 2005. Om man kan sätta ord på sina befintliga kunskaper, kan man möta ny kunskap och koppla ihop dessa med varandra för att öka sin förståelse och sitt lärande.
Vad händer i hjärnan när vi lär oss nya saker?
I hjärnan har vi omkring 100 miljarder nervceller. De är på olika sätt kopplade till varandra i nätverk. När vi lär oss något förstärks relevanta kopplingar. En vanlig analogi är att hjärnan är som en muskel – ju mer vi tränar på en viss sak, desto starkare blir vi.
Varför digitala läromedel?
Större tillgänglighet och flexibilitet. Med ett digitalt läromedel har både lärare och elever också alltid tillgång till sitt material så länge man har tillgång till dator, läsplatta eller till och med smarttelefon. Att det kan plockas upp på i stort sett vilken digital enhet som helst ger en större flexibilitet.