Trendig

Hur manga vitaminer ar livsnodvandiga?

Hur många vitaminer är livsnödvändiga?

Det finns 13 olika vitaminer som alla är nödvändiga för att din kropp ska fungera normalt. Får du i dig för lite av någon av dem kan det leda till bristsjukdomar och diverse hälsobesvär. Lyckligtvis räcker det oftast att äta en varierad, hälsosam kost och vistas utomhus då och då för att täcka in dagsbehovet.

Vilka kosttillskott ska jag ta?

Andra typer av näring i kosttillskott. Utöver vitaminer och mineraler finns det även en rad andra kosttillskott med näringsämnen. Ett exempel är essentiella fettsyror som t ex omega-3 eller omega-6. Dessa är viktig för att kroppen ska må bra, samtidigt som det är ganska vanligt att äta för lite av dem.

Vad ska man äta för vitaminer som kvinna?

Vitamin C får du enklast i dig genom att äta frukt och grönsaker och B-vitaminer finns i kött, spannmål, mjölkprodukter och i frukt och grönt. Med andra ord är varierad och hälsosam kost en viktig nyckel för att få i dig några av de viktigaste vitaminerna, vilket inte är någon större nyhet.

Vitaminer behövs i mycket små mängder men är livsnödvändiga eftersom vi inte själva kan tillverka de flesta av dem. Det finns 13 livsnödvändiga vitaminer. De brukar delas upp i fettlösliga och vattenlösliga vitaminer.

Vart finns fettlösliga vitaminer?

Fettlösliga vitaminer är A, D, E och K. Eftersom de är fettlösliga finns de framförallt i feta livsmedel; nötter, frön, oljor, smör och fet fisk är bra källor. Äter man för lite fett kan det bli svårt för kroppen att ta upp fettlösliga vitaminer, men med en normal kost uppstår inte den risken för en frisk människa.

Var finns vitaminer och mineraler?

VITAMINER

Vitamin Livsmedel
A-vitamin Lever, matfett, ost och ägg
Vitamin B12 (kobalamin) Fisk, kött, skaldjur, ägg, lever, mjölk och ost
C-vitamin Frukt, bär och grönsaker
D-vitamin Fet fisk, ägg, kött och berikade livsmedel (t ex mjölk, margarin och matfett)

Var lagras vattenlösliga vitaminer?

Men de vattenlösliga vitaminerna försvinner också mycket snabbare. De lämnar nämligen kroppen med urinen. Och de kan inte lagras. Därför behöver kroppens förråd av dessa hela tiden fyllas på.

Share this post