Innehållsförteckning
Hur meddelas en dom?
Rätten överlägger och meddelar dom Om domen kan avkunnas, alltså meddelas i salen, överlägger rätten direkt. Ordföranden och de tre nämndemännen beslutar tillsammans hur rätten ska döma. När de är klara kallas parter och åhörare in i salen igen. Då redovisar ordföranden hur rätten dömer i målet.
Vad händer i en dom?
När rättegången är avslutad ska domstolen meddela dom. Kommer domstolen fram till att den åtalade ska dömas för ett eller flera brott ska normalt även ett straff bestämmas. Domen kan överklagas om den åtalade är missnöjd.
Vilka delar består en dom av?
I domen skall finnas: ett domshuvud som redogör för uppgifter om bland annat parterna, en recit som redogör för de yrkanden och invändningar som uppkommit i målet samt grunderna för dessa, och domskäl som redogör rättens motiveringar för domslutet.
Hur skrivs en dom?
Grundläggande krav på utformningen av en dom (rättegångsbalken 17 kap. 7 §)
- domstolen samt tid och ställe för domens meddelande,
- parterna samt deras ombud eller biträden,
- domslutet,
- parternas yrkanden och invändningar samt de omständigheter som dessa grundats på och.
- domskälen med uppgift om vad som är bevisat i målet.
När meddelas en dom?
Svar: Hur lång tid det tar innan domen meddelas efter en rättegång är olika. Vid vissa förhandlingar lämnas dom redan i slutet av rättegången, samma dag. I de flesta fall brukar dom meddelas efter ca två veckor.
Hur får jag reda på domen?
Om du vill läsa en dom eller beställa handlingar i ett mål ska du kontakta den domstol som har målet. Du har rätt att vara anonym. Du som är part i ett pågående mål behöver inte beställa, du får handlingarna skickade till dig. Domstolen gör alltid en sekretessprövning innan en handling lämnas ut.
Vad händer efter tingsrättens dom?
Om du överklagar tingsrättens dom går ärendet vidare till hovrätten. Där blir det ny rättegång och en ny dom. Om du inte är nöjd med hovrättens dom kan du överklaga igen. Då överklagar du till Högsta domstolen.
Är en del av dom?
Med en dom avses hela avgörandet som domstolen gör, inklusive domskäl och domslut. Domskälen och domslutet är alltså delar av en dom.
Vad ska domskäl innehålla?
I domskälen framgår domstolens ställningstaganden. Det är alltså sådant som domstolen har beaktat och värderat i domen. Man kan säga att det är domstolens argumentation och motivering som framgår av domskälen. Domslutet kommer sist i domen.
Hur skriver man en domskäl?
Man refererar bara hur parterna argumenterat och vilka bevis de tyckt talat för sin sak. Under rubriken domskäl anger domstolens ledamöter de skäl som man har för den dom man kommit fram till. Man reder under rubriken ut vad man uppfattat att parterna varit ense respektive oense om.
När ska dom avkunnas?
7 § rättegångsbalken (RB). Huvudregeln är att dom i målet skall avkunnas omedelbart efter rättegångens avslutande. Enligt bestämmelsen gäller att överläggning skall hållas samma dag som huvudförhandlingen avslutas eller senast nästa arbetsdag, och om det kan ske, dom beslutas och avkunnas.