Innehållsförteckning
Hur mycket pengar får handikappade?
Hur mycket får man i handikappersättning? Handikappersättningen är 36, 53 eller 69 procent av prisbasbeloppet* beroende på vilket behov du har av hjälp och hur stora dina merkostnader är på grund av funktions nedsättningen. Handikappersättningen är skattefri.
När räknas man som handikappad?
du behöver hjälp i den dagliga livsföringen minst två timmar om dagen. du behöver hjälp för att kunna studera eller arbeta. du har merkostnader.
Varför blir man handikappad?
Funktionshinder beror på omgivningen Ett exempel: Om inte trottoarkanten var så hög, skulle du som har rullstol inte bli hindrad att ta dig fram. En person som har två fungerande ben och råkar ut för en olycka, kan behöva använda kryckor. Då märker hen att trottoarkanten är ett hinder.
Vem har rätt att förskriva hjälpmedel?
Olika yrkesgrupper är förskrivare inom olika hjälpmedels- och funktions- hindersområden. Exempel på yrkesgrupper som förskriver hjälpmedel är audionomer, arbetsterapeuter, fysioterapeuter, logopeder, sjuksköterskor, ortopedingenjörer och synpedagoger.
Vilka grupper har rätt till Merkostnadsersättning?
Kan jag få merkostnadsersättning?
- du har en funktionsnedsättning som kan antas bestå i minst ett år.
- du har merkostnader på minst 12 075 kronor per år på grund av din funktionsnedsättning.
- du har fyllt 18 år och du har ingen underhållsskyldig förälder.
- du är försäkrad i Sverige.
Får man Merkostnadsersättning retroaktivt?
Du kan få merkostnadsersättning retroaktivt för tre månader bakåt i tiden från ansökningstillfället. Detta förutsätter att du kan visa att kostnaderna förelåg redan då. Då du som fyller 65 år får du behålla den merkostnadsersättning du redan har så länge du har samma merkostnader.
Vem behöver hjälpmedel?
Du som har en funktionsnedsättning kan behöva hjälpmedel för att livet ska fungera så bra som möjligt. Ett hjälpmedel kan till exempel göra så att du blir mer självständig, delaktig och aktiv i ditt liv. Regionerna och kommunerna är skyldiga att erbjuda hjälpmedel om du behöver det.
Vad kan ingår i Merkostnadsersättning?
Sedan januari 2019 ersätter merkostnadsersättningen den gamla handikappersättningen. Exempel på sådant du kan få ersättning för är förbrukningsvaror, kapitalvaror och kostnader för slitage eller för tjänster. Ansökan om merkostnadsersättning görs till Försäkringskassan.