Trendig

Hur ofta tomma kateter?

Hur ofta tömma kateter?

Du som använder ventil bör tänka på att blåsan behöver tömmas regelbundet även om du inte känner dig kissnödig. En tumregel är minst var fjärde timme och som mest fyra deciliter. Om du har svårt att känna när det är mycket urin i blåsan kan du koppla ventilen till en urinpåse på natten som tas bort på morgonen.

Vad är rik respektive kad?

Katetern kallas också RIK som står för ren intermittent kateterisering. Kvarliggande kateter som sätts genom urinröret, KAD. Katetern hålls ofta stängd med en propp eller en klämma och öppnas när du behöver kissa. KAD som står för kateter à demeure, vilket betyder kvarliggande kateter.

Vad ska du tänka på när du byter Urinuppsamlingspåse på en kvarliggande kateter kad utifrån hygien?

God hygien minskar risken för dålig lukt, för irritation och skada på urinrörsmynningen och risk för urinvägsinfektion. Underkläder bör bytas regelbundet. Daglig tvätt av underlivet med tvål och vatten rekommenderas, gärna dusch då även katetern tvättas ren från urinrörets sekret.

Varför måste Katetersättning ordineras av en läkare?

Risken för vårdrelaterad urinvägsinfektion ökar med cirka tio procent för varje dygn med kvarliggande kateter. Täta byten av urinuppsamlingspåse och bristande handhygien hos vårdpersonal och patient ökar risken för bakterieinvasion.

När används kateter?

Om du inte kan kissa själv kan du behöva en kateter. Det är en tunn mjuk slang som förs in i urinblåsan och tömmer den på urin. En kateter kan behövas om du till exempel ska opereras eller har prostataförstoring. Vissa katetrar används bara när blåsan ska tömmas och tas sedan bort.

Hur länge har man en kateter?

Samma kateter bör aldrig sitta kvar i mer än tre månader på grund av materialets begränsning och den förhöjda infektionsrisken. Om man behöver ha kateter i längre tid än tre månader eller om det behövs, är det distriktssjuksköterskan som byter kateter.

Share this post