Hur påverkar kokning och stekning våra födoämnen?
Vissa vitaminer kan delvis förstöras och lakas ut medan vissa vitaminer inte påverkas av tillagning. De energigivande näringsämnena fett, protein och kolhydrater förstörs i ringa utsträckning vid normal matlagning utan kan snarare ”öka” om vattenhalten i livsmedlet sjunker vid tillagningen.
Hur förändras proteinerna vid tillagning?
Proteiner och kolhydrater När det kommer till protein så brukar tillagning leda till denaturering av proteinet, dvs. aminosyrorna blir fria och vi tar upp proteinet bättre. Även tillagning av kolhydratkällor bidrar till att de blir mer tillgängliga och lättare att ta upp.
Varför är kokt mat bättre än stekt?
Ett generellt förhållningssätt för att behålla näring är att koka snabbt och i så lite vätska som möjligt. Eftersom näringen som kokas bort ofta hamnar i vattnet kan det hjälpa att äta maträtter där man sedan får i sig kokvattnet, t ex soppa.
Vilka vitaminer är livsnödvändiga?
Det finns 13 livsnödvändiga vitaminer. De brukar delas upp i fettlösliga och vattenlösliga vitaminer. De fettlösliga vitaminerna är A-, D-, E- och K-vitamin, och de vattenlösliga vitaminerna är vitamin B6, vitamin B12, C-vitamin, biotin, folat, niacin, pantotensyra, riboflavin och tiamin.
Vilka vitaminer är fettlösliga?
De fettlösliga vitaminerna är A-, D-, E- och K-vitamin, och de vattenlösliga vitaminerna är vitamin B6, vitamin B12, C-vitamin, biotin, folat, niacin, pantotensyra, riboflavin och tiamin. Brist på vitaminer kan ofta ge specifika sjukdomssymtom samtidigt som stora mängder också kan vara skadligt.
Vad innehåller D-vitamin i mat?
D-vitamin i mat får vi främst i oss från fet fisk. Till exempel innehåller lax, sill och makrill mycket D-vitamin. Mjölkprodukter, växtdrycker, margarin och matfettsblandningar är också viktiga källor, om de är berikade med D-vitamin. Ägg och kött innehåller också en del D-vitamin.
https://www.youtube.com/watch?v=VCqNugyAZkY