Innehållsförteckning
Hur påverkar surt regn?
Surt regn ändrar surheten i jorden, och surheten i färskvattnet i sjöar och vattendrag, vilket påverkar organismerna som lever där. När surt vatten faller till marken, frigörs aluminium och tungmetaller, som bly, ur jorden. De har negativa effekter på miljön, och är giftiga för levande organismer.
Hur påverkas växter av försurat regn?
Surt regn bidrar kraftigt till försurning av sjöar och skogar. Detta medför bland annat att fiskar dör, och att trädens blad torkar ut eller blir gulfärgade före hösten (kloros). I marken skadas växternas rothår, vilket försvårar upptagningen av växtnäring.
Vad kan orsaka försurning i naturen?
De ämnen som bidrar till försurningen är svaveldioxid, kväveoxider och ammoniak. De härrör från utsläpp framför allt från väg- och sjötrafik, värme- och elkraftverk, industrier samt jordbruk. Skogsbruk kan bidra till försurning, både genom tillväxt och skörd.
Vilka gaser släpper vi människor ut som ökar försurningen?
Svavel- och kväveoxider från kolkraftverk och sjöfart bidrar också till att våra hav försuras. Det är samma bovar som på 70-talet ledde till och fortfarande bidrar till försurningen av många av våra svenska sjöar och vattendrag.
Hur blir det surt regn?
Gemensamt är också att det tar lång tid innan tidigare försurande utsläpp tömts bort ur markens och havens buffertsystem. För att motverka försurningen på sikt behöver vi både minska de globala utsläppen från fossila bränslen och fortsätta att minska regionala utsläpp av svavel- och kväveoxider.
Vilka blir konsekvenserna av försurning?
De största problemen med försurning är:
- Skador på skogar och sjöar i kalkfattiga områden.
- Försämrade förutsättningar för biologisk mångfald.
- Förstörelse av byggnadsverk och kulturvärden.
- Giftiga metaller frigörs från mark och sediment.
Vilka växter påverkas av försurning?
– Hur växterna påverkas av långsiktigt försurande nedfall beror på växtarten. Arter, exv. vissa örter, som är naturligt anpassade till förhållanden med högt pH och riklig tillgång på de vanligaste metallkatjonerna (Ca, Mg, K), trivs sämre och riskerar att bli utkonkurrerade.
Vilka konsekvenser får försurningen på vår miljö?
Vegetationen motverkar kvävets försurningseffekt. Kvävets roll i försurningen är mera komplex. Kväveoxider (NOx) släpps ut vid all typ av förbränning, vilket beror på en reaktion med det kväve som naturligt finns i luften. Kväve når marken i form av nitrat (NO3), vilket är ett begärligt växtnäringsämne.
Vilka ämnen försurar vår miljö och hur bildas dem?
Försurningen orsakas av utsläpp av svaveldioxid, kväveoxider och ammoniak. Utsläppen av svaveldioxid kommer mestadels från förbränning av kol och olja. Kväveoxider bildas vid all form av förbränning, där trafiken står för en stor del av utsläppen.
Vilken är den största utsläppskällan för svaveldioxid?
Den viktigaste mänskliga källan till utsläpp av svavel är förbränning av svavelhaltiga bränslen som kol och eldningsolja. I Sverige orsakas majoriteten av svavelnedfallet av utländska källor och internationell sjöfart. De svenska svaveldioxidutsläppen bidrar bara till ungefär 10–20 procent av svavelnedfallet i Sverige.
Varför har försurade sjöar OFT klart vatten?
Försurning av hav och sjöar I skogssjöar blir ofta vattnet betydligt klarare än förut, eftersom humusämnen, som är bruna, inte längre kan vara lösta i vattnet, utan fälls ut och sjunker till botten. Snösmältning kan också bidra till försurning eftersom smältvatten ofta innehåller starka syror.