Hur påverkas efterfrågan på svenska varor om kursen på den svenska kronan sjunker?
Deras varor blir billiga och mer attraktiva för utländska köpare. Men de företagen blir allt färre. En stor del av vår export innehåller i dag importerade insatsvaror och priset för de varorna ökar i takt med att kronkursen faller vilket gör att det blir dyrare att köpa in dessa varor.
När sjunker euron?
Även mot euron tappar kronan, som den senaste tiden nått årslägsta, omkring 10:29 kronor för en euro. Enligt Carl Hammer, analyschef och valutaexpert hos SEB har den senaste tidens skakiga utveckling på de ledande marknaderna satt press på den svenska kronan precis som andra mindre valutor som inte har så stor likvid.
En sänkning av räntan kan tillfälligt försvaga kronan och vice versa. Den lägre räntan minskar avkastningen på räntebärande värdepapper vilket skapar ett kapitalutflöde till andra länder där avkastningen är högre. Detta minskar efterfrågan på svenska kronor och valutan försvagas.
När kommer Euro gå ner?
Kronan kommer att fortsätta stärkas mot euron, till 9,70 under det andra kvartalet 2022. Det skriver Handelsbanken i en analys. ”Riksbanken har tydligt sagt att de inte kommer att låta sin balansräkning växa efter årsskiftet.
Vad händer när kronan försvagas?
En svagare krona är, allt annat lika, bra för svenska exportföretag vars varor blir billigare att sälja till andra länder. Samtidigt minskar en svagare krona hushållens och företagens köpkraft genom att importen och utlandssemestrar blir dyrare. I dag kostar en euro runt 10,20 kronor och en dollar runt 9,10 kronor.
Vad har hänt med svenska kronan?
Den svenska kronan har tappat ordentligt i värde mot både dollarn och euron de senaste veckorna. ”Det är väldigt ofta så att när börsen faller och dollarn stärks är kronan en av de valutor som faller”, säger Carl Hammer, analyschef på SEB.
Vad händer med exporten vid inflation?
– Ska man försöka hitta någon fördel är det väl att ökad inflation ger en svagare krona, vilket innebär högre vinster för exportföretagen. Det här gäller främst företag som har lite import och energi i sin produktion. I undantagsfall kan även enstaka företag eller branscher gynnas av prisökningar i sin bransch.