Innehållsförteckning
Hur sitter man i tingsrätten?
Som brottsoffer kallas du under rättegången för målsägande och sitter bredvid åklagaren. Om du funderar över något kan du fråga åklagaren. Åklagaren berättar hur åklagaren anser att brottet har gått till. Därefter får först du som målsägande berätta om händelsen, sedan den tilltalade och slutligen eventuella vittnen.
Hur går en förhandling i tingsrätten till?
Åklagaren inleder med att ställa frågor till målsäganden. Därefter får också den tilltalade, eller dennes försvarare, ställa frågor. Även rätten kan ställa frågor till målsäganden för att vara säker på att ha förstått. I undantagsfall kan förhöret hållas utan att den tilltalade är i salen.
Hur förbereder man sig inför en rättegång?
Vägen till rättegången Den som har blivit utsatt för brott (målsägande) eller blivit vittne till ett brott kan bli kallad till rättegång. Man får då ett brev hem som är en kallelse. I kallelsen står det att man måste komma till rättegången. Alla som blir kallade till rättegången ska berätta för tingsrätten om brottet.
Vad är Brottmålsförhandling?
Är det ett s.k. brottmålsting kan det vara fråga om ett antal förhandlingar under en och samma dag. Åklagaren ska tillsammans med åtalet ge in en tidsplan. Alla som arbetar med brottmålsförhandlingar vet dock att vad som helst kan hända (vilket för min del är lite av charmen med jobbet).
När blir man frikänd?
Att bli friad innebär helt enkelt att man inte blir dömd för det brott man står misstänkt för – för att bevisen är otillräckliga och därmed inte kan leda till en fällande dom. I Sverige är en grundläggande straffrättslig/processuellrättslig princip den så kallade oskyldighetspresumtionen.
Hur går en domstolsförhandling till?
Hur går det till när ett brott begåtts?
När ett brott har begåtts är det polisen som först utreder vad som har hänt. Det kan ske genom till exempel förhör, undersökning av brottsplats och en teknisk utredning. Detta kallas för förundersökning och den leds antingen av polis eller åklagare. Polis eller åklagare kan besluta att förundersökningen ska läggas ner.
Vilka steg har vi i rättsprocessen Hur går rättsprocessen till?
När ett brott har polisanmälts inleds en utredning. Den ska ligga till grund för åtal, rättegång och dom. Brottsoffrets deltagande i utredningen spelar ofta en avgörande roll för hur rättsprocessen fortlöper.