Innehållsförteckning
Hur ska jag ta Dukoral?
Vuxna och barn från 6 år: Grundvaccinationen är 2 doser som tas oralt (genom munnen) med åtminstone 1 veckas (upp till 6 veckors) mellanrum. Ta den första dosen minst 2 veckor innan du inleder din resa. Ta den andra dosen minst 1 vecka efter den första dosen och minst en vecka före resan.
Hur upptäcktes kolera?
Kolera har sitt ursprung runt Ganges, och spred sig ibland över andra delar av Indien. Den första nedskrivna instansen av kolera nedtecknades i en indisk sjukjournal 1563. Sjukdomen var känd i Europa, men man trodde att den var en uteslutande tropisk sjukdom som inte kunde spridas norrut och västerut.
I vilka länder finns kolera?
Kolera sprids lätt. Man beräknar att det varje år inträffar mellan 1,3 och 4,0 miljoner kolerafall, och 21 000 till 13 000 dödsfall på grund av kolera. Sjukdomen finns främst i Afrika, men förekommer även i Asien, särskilt i Indien och Indonesien.
Vad är kolera och hur drabbade det Sverige?
Sverige blev hårt drabbat av kolera under 1800-talet som en följd av den ökade inflyttningen till städerna. Under 1800-talet dog minst 100 miljoner människor av kolera. Även Sverige drabbades – sjukdomen kom hit första gången 1834. Under de närmaste 40 åren dog cirka 37 000 personer av kolera.
Har man tagit Dukoral Hur länge håller det?
Efter de båda doserna har barn över sex år och vuxna skydd i två år. Ät eller drick inte en timme före och en timme efter du har tagit vaccinet.
Hur spreds kolera?
Kolera är en diarrésjukdom som orsakas av en bakterie. Kolera sprids bland annat med förorenat vatten eller mat. Sjukdomen finns oftast i länder med dåligt fungerande vatten och avloppsrening.
Hur många dog i kolera i Sverige?
Under 1850-talets koleraepidemier märks några toppar åren 1850, 1853 och 1857, vilket innebar att cirka 20 000 människor i Sverige dog i kolera under detta årtionde. Som jämförelse kan nämnas att ungefär lika många under samma period dog i rödsot.
Vad händer i kroppen vid kolera?
Vad orsakar kolera? Kolera orsakas av bakterien Vibrio cholerae som sprids via förorenad mat och dricksvatten. Bakterien bildar ett giftämne som gör att tarmarna släpper ifrån sig vätska, vilket leder till kräkningar och diarré.