Innehållsförteckning
Hur stor är rehabiliteringsersättning?
Rehabiliteringsersättningen består av två delar. Rehabiliteringspenning som är på samma nivå som sjukpenningen du får när du är sjukskriven. Och ersättning för merkostnader du kan ha i samband med din arbetsträning.
Vad är en praktikant?
Praktik innebär att den arbetssökande provar på att arbeta på en arbetsplats för att få arbetslivserfarenhet och handledning. Praktiken kan vara upp till sex månader och bestäms utifrån praktikantens behov.
Vad får man för ersättning när man arbetstränar?
Om du är med i en a-kassa men inte uppfyller kraven för att få ersättning får du 320 kronor per dag. Om du inte är med i en a-kassa får du 223 kronor per dag.
Vad gäller praktikant?
Arbetspraktik är inte en anställning utan en möjlighet för deltagaren att prova på att arbeta. Deltagaren kan få ersättning som utbetalas av Försäkringskassan och är också försäkrad under praktikperioden. Det är viktigt att det finns en handledare tillgänglig under praktiken för att den ska ge ett bra resultat.
Vem får rehabiliteringsersättning?
Du som är sjukskriven kan få rehabiliteringsersättning om du till exempel arbetstränar under en period, deltar i ett arbetslivsinriktat rehabiliteringsprogram eller deltar i en utbildning under högst ett år. Rehabiliteringsersättningen består av rehabiliteringspenning och särskilt bidrag.
Hur mycket får man när man arbetstränar?
Arvodet är högst 750 kronor för den första timmen och därefter högst 375 kronor per påbörjad halvtimme. Du skickar faktura för deltagande i avstämningsmöte till Försäkringskassan.
Vem bestämmer arbetsträning?
Arbetsträningen ska planeras av arbetsgivaren eller Arbetsförmedlingen tillsammans med Försäkringskassan som bedömer om det är en effektiv rehabiliteringsåtgärd för just denna patient. Under arbetsträningen kan Försäkringskassan betala ut rehabiliteringsersättning till patienten.
Vem får arbetsträna?
För vem. Arbetsträning är för dig som deltar i jobb- och utvecklingsgarantin, jobbgarantin för ungdomar eller etableringsprogrammet.
Hur länge får man arbetsträna?
Möjlighet till arbetsträning finns för patienter som har sjukpenning, sjukersättning eller aktivitetsersättning. Arbetsträning ska bara användas när den bedöms leda till att patienten blir arbetsför och kan återgå i arbete.