Innehållsförteckning
Hur stor risk att få alzheimer?
Risken att under sin livstid drabbas av en demenssjukdom är cirka 10 procent och risken ökar till 50 procent om det finns en ärftlig demenssjukdom i släkten. I det fall man inte vet mer än att en förälder har haft Alzheimers sjukdom anses risken under en livstid öka från 10 procent till cirka 20 procent.
Hur märks det när man är dement?
Du kan till exempel bli nedstämd, få ångest eller känna mycket irritation eller ilska. Du kan också bli misstänksam mot andra. Ibland kan du få vanföreställningar och andra psykotiska symtom. Dessa besvär kallas gemensamt för beteendemässiga och psykiska symtom vid demenssjukdom, och förkortas BPSD.
Hur dödar demens?
Ofta försvinner gångförmågan helt i denna fas. Den sista tiden i livet är den sjuke oftast helt beroende av vård och omsorg. Många med demenssjukdom avlider till slut av lunginflammation, hjärtsvikt eller av någon annan sekundär sjukdom. I denna fas är stora delar av hjärnan skadad.
Kan vem som helst få Alzheimers?
Genetiska riskfaktorer för Alzheimers sjukdom Generellt kan man säga att runt 8 procent av alla personer som är 65 år eller äldre är drabbade av en demenssjukdom och för personer över 90 är den siffran runt 50 procent.
Hur ärftligt är demens?
Den som har en eller flera familjemedlemmar med Alzheimers sjukdom löper 2 – 3 gånger större risk att själv insjukna i sjukdomen. Risken är större om båda föräldrarna har haft alzheimer, än om bara den ena haft sjukdomen, och om insjuknandet skett tidigt i livet (före 65 års ålder).
Vilka behandlingsmöjligheter finns för alzheimer?
I Sverige finns det fyra läkemedel som är godkända för behandling av demens vid Alzheimers sjukdom: Aricept, Exelon, Reminyl och Ebixa. Aricept, Exelon och Reminyl, vid mild till medelsvår Alzheimers sjukdom, är så kallade kolinesterashämmare.
Hur kan man förebygga demens?
Forskarnas lista: 10 sätt att hålla din hjärna i trim
- Svettas. Regelbunden motionsträning som får upp pulsen och ökar blodflödet till hjärnan och resten av kroppen är bra för dig.
- Sätt näsan i en bok.
- Fimpa.
- Lyssna till ditt hjärta.
- Akta huvudet!
- Rätt bränsle.
- Ta sovmorgon.
- Ta hand om din mentala hälsa.
Vad utlöser Alzheimers?
Högt blodtryck, diabetes och utbildningsnivå är andra faktorer som påverkar risken. Det finns även rent ärftliga former av sjukdomen, så kallade familjär Alzheimers sjukdom. Forskarna har hittat drygt 200 genmutationer, sjukliga förändringar i arvsanlagen, som kan går i arv och som är en direkt orsak till sjukdomen.