Innehållsförteckning
Hur styrs vården?
I det svenska sjukvårdssystemet är ansvaret för hälso- och sjukvården delat mellan stat, landsting och kommun. Hälso- och sjukvården regleras i hälso- och sjukvårdslagen (HSL), men inom en rad områden finns speciallagstiftning som, tillsammans med Socialstyrelsens föreskrifter, är styrande för verksamheten.
Hur är sjukvården organiserad i Norge?
Hälso- och sjukvårdssystemet i Norge kan beskrivas som ett halvcentraliserat nationellt hälso- och sjukvårdssystem. Det offentliga hälso- och sjukvårdssystemet omfattar planerad och akut primärvård, vård på sjukhus och öppenvård. Primärvården är kommunernas ansvarsområde.
Hur styrs sjukvården i Norge?
Norge har ett semi- decentraliserat sjukvårdssystem och har valt att lägga ansvaret för den specialiserade sjukvården och ekonomin för specialistsjukvården helt på staten. Norge har även strikta regler vad det gäller att låta deras invånare söka vård på akutmottagningar på sjukhus.
Har Norge statlig sjukvård?
Norge har nämligen sedan år 2002 har en enhetlig statlig sjukvårdspolitik. Motsvarigheten till våra landsting, fylkeskommunerna, hade före 2002 svårt att erbjuda medborgarna en god sjukvård. Köerna till vård var långa och ekonomin i de flesta fylkeskommunerna var mycket svag.
Har Norge fri sjukvård?
Norges läkarjour heter Legevakten och tar emot patienter som är i akut behov av hjälp. Precis som i Sverige betalas en egenavgift för norsk sjukvård vars kostnader vid överskridande övergår i frikort. När du erhåller ett frikort får du gratis sjukvård för resten av kalenderåret.
Vilka partier styr Västra Götalandsregionen?
En Grönblå samverkan med Moderaterna, Miljöpartiet, Liberalerna, Centerpartiet och Kristdemokraterna styr Västra Götalandsregionen. Partierna har tillsammans 68 av de 149 mandaten i fullmäktige. Oppositionen utgörs av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Sverigedemokraterna och Demokraterna.