Innehållsförteckning
Hur tänkte fabriksägarna om kvinnornas arbete och lön?
Hur tänkte fabriksägarna om kvinnornas arbete och lön? Svar: Fabriksägarna ville helst ha kvinnor och barn som arbetare för att de fick lägre lön än män även om de utförde samma arbete. Kvinnor kunde även få jobb som tjänstekvinnor hos fabriksägare eller andra folk i överklassen.
Hur såg män förr i tiden på arbete?
Nya lagar i början av 1900-talet förbjöd dem att arbeta nattetid. De fick inte arbeta tillsammans med män på vissa fartyg och inte under jord. Dessutom förbjöds de att arbeta tiden kring barnafödandet. Vid denna tid gällde ett ideal att mannen skulle vara familjeförsörjare och kvinnan sköta hem och barn.
När förbjöds barnarbete i England?
I fabrikerna systematiserades det storskaliga utnyttjandet av barn så mycket att redan samtidens opinion blev djupt upprörd (vilket ledde till att barnarbetet successivt förbjöds och upphörde på 1800-talet), men till en början var folk föga förvånade.
https://www.youtube.com/watch?v=cN1X4AkYzp8
Hur folkhälsoarbetet bedrivit i Sverige under 1800-talet och 1900 talet?
En av de mest spektakulära händelser na i 1900-talets svenska folkhälsohis- toria är stävjandet av tuberkulosen, vilket skedde genom bättre hygien, kost och bra bostäder, men självklart även genom de vaccin som successivt utvecklades (6).
Vilken typ av industrier och fabriker var viktiga i Sverige?
År 1870 bestod över 40 procent av Sveriges export av trävaror. Under 1870-talet började de första storföretagen växa fram inom textilindustrin. Textilindustrin fick sitt uppsving genom den stora efterfrågan i landet. Nu blev det en massproduktion av kläder.
Varför har Hälsandet i Sverige förändrats?
Hälsandet har förändrats i den takt samhället utvecklats, i storstaden kan man inte hälsa på alla, men på joggingrundan går det bättre. I ett litet samhälle på landsbygden hälsar alla på varandra, men samma effekt ser man inte sällan i en bostadsrättsförening i Bromma. Det är vanor och traditioner.
Hur har hälsan förändrats genom historien?
Många sjukdomar blev kroniska eftersom de inte kunde botas. Sjukdom och död var närvarande på ett annat sätt än i vår tid. I synnerhet bland barn skördade sjukdomar och undernäring offer. Människor blev heller inte så gamla som idag och en förväntad livslängd i mitten av 1800-talet var ungefär 50 år.
Hur förändrades människors livsvillkor i Sverige och världen under 1800-talet?
En nyrik medelklass av fabrikörer och handelsmän växte fram. Den sociala klyftan mellan arbetsgivare och arbetare var enorm, fattigdomen och trångboddheten ökade i städerna. Svår missväxt 1868-1873 och kris för sågverken och järnbruken på 1880-talet medförde att emigrationen till Amerika kulminerade.