Trendig

Hur uppstod Vaffeldagen?

Hur uppstod Våffeldagen?

Kort svar: Att våffeldagen infaller 25 mars beror dels på att den 25 mars kallats våffeldagen efter ett slarvigt uttal av vårfrudagen (Jungfru Marie bebådelsedag) och dels på att det fanns riklig tillgång på ägg eftersom det ofta var fasta dem 25 mars.

Var kommer Ordet våffla från?

Ordet är känt sedan 1642 och kommer från tyskans Waffel, med samma betydelse, men sattes antagligen av förfäder i samband med Vår Fru (Jungfru Maria). Våfflor är än idag i en stor del av Sveriges hushåll en vanlig rätt på Våffeldagen, det vill säga Jungfru Marie bebådelsedag som firas den 25 mars.

Har våfflor sitt ursprung i Sverige?

Våfflor och våffeljärn har i någon form funnits sedan sena medeltiden i Grekland. De moderna våfflorna och våffeljärnen är ett arv från 1800-talets Belgien, Tyskland och Frankrike. Under den här tiden ansågs våfflan i det svenska bondesamhället vara ett lyxigt bakverk som inte åts till vardags.

När uppfanns Våffeldagen?

Dagen har uppmärksammats i kristna länder sedan 600-talet och firas alltså från början till minne av ett av kristenhetens stora mysterier; jungfrufödseln. Orden vårfru betyder jungfru. Vårfrudagen har historiskt sett markerats i svenska bondesamhället av vårbrukets början.

När kom våfflan till Sverige?

Våfflor är ingen ny mattradition, utan är kända i Sverige sedan 1600-talet. Från början gräddades våfflor i saxlika järn med rektangulära plattor vilka påminde om rånjärn och hade långa handtag med vilka man kunde vända det varma järnet för att få våfflan, eller rånet, jämnt gräddat över glöden i den öppna spisen.

Vad kallas den 25 mars i södra Sverige?

Många föreställningar har genom århundradena knutits till den 25 mars, dagen som i Sveriges kalender heter både Marie bebådelsedag och Våffeldagen. I den katolska kyrkans kalender. – som infördes i Sverige i samband med landets kristnande – är det en av flera helgdagar som firas till jungfru Marias ära.

Share this post