Innehållsförteckning
Hur vanlig är blodgrupp O?
Vårt blod delas in i olika blodgrupper, oftast enligt systemen AB0 och Rh. Det som avgör är vilka molekyler som sitter på ytan på de röda blodkropparna, något som i sin tur bestäms av generna. Blodgrupp A är vanligast i Sverige, därnäst kommer blodgrupp 0. Blodgrupperna AB och B är ganska ovanliga.
För närvarande är knappt 8 procent av blodgivarna O negativa. Antalet aktiva blodgivare är cirka 10 000. Cirka 5 procent av finländarna hör till denna blodgrupp, så O negativ-givarna är lite flitigare blodgivare redan nu än de övriga.
Kan blodgrupp 0 ge blod till AB?
Blodgrupp AB kan ge blod till AB. Blodgrupp AB kan ta emot blod från samtliga blodgrupper. Blodgrupp 0 kan ge blod till samtliga blodgrupper. Blodgrupp 0 kan bara ta emot blod från 0. Till detta kommer Rh systemet vilket gör gällande att den som är Rh positiv bara kan ge blod till Rh positiv medan den som är Rh negativ kan ge blod både
Vad är blodgrupperna AB och B?
Blodgrupperna AB och B är ganska ovanliga. I många länder används bokstaven O i stället för siffran noll. O står för det tyska ordet ohne, som betyder utan. Proteiner på blodkroppens yta bestämmer vilken blodgrupp du har. Det som skiljer de olika blodgrupperna åt är små proteiner som kallas antigener.
Kan blodgrupp 0 ta emot blod från 0?
Blodgrupp 0 kan bara ta emot blod från 0. Till detta kommer Rh systemet vilket gör gällande att den som är Rh positiv bara kan ge blod till Rh positiv medan den som är Rh negativ kan ge blod både till Rh positiv och till Rh negativ.
Varför är AB blodgruppen känd som universella givare?
AB blodgruppen är känd som universella mottagare vilket är raka motsatsen till blodgruppen 0 som är känd som universella givare. Det är alltså inte så dumt att ha blodtyp AB då detta innebär att man kan få blodtransfusioner från i stort sett vilken annan blodgrupp som helst.