Trendig

Hur vet man om ens barn har dyslexi?

Hur vet man om ens barn har dyslexi?

Det här är vanligt för dig som har dyslexi: Du läser långsamt och stannar upp på vissa ord. Du läser snabbt och fel, alltså missar ord eller delar av ett ord när du läser. Du har svårt att stava och stavar ofta fel.

Kan det behövas intyg om läs- och skrivsvårigheter eller dyslexi?

Intyg. Intyg om läs- och skrivsvårigheter eller dyslexi kan behövas i vissa fall, till exempel: om man behöver extra tid på högskoleprovet. eller när man ska ta körkort och göra teoriprov hos Trafikverket. Ibland kan man vara tvungen att utreda flera gånger i livet eftersom intyget inte får vara alltför gammalt.

Hur gör man utredning av dyslexi?

Utredning. Kartläggning och utredning av dyslexi kan göras av speciallärare, specialpedagog, dyslexipedagog, logoped eller psykolog som har kunskap om dyslexi. Syftet är att komma fram till vilka åtgärdsprogram och anpassningar som behövs. Hjälp och stöd.

När upptäcks dyslexi?

Dyslexi upptäcks oftast i förskola eller tidig skolålder. Dyslexi kan inte botas men hjälpmedel kan underlätta tillvaron för de drabbade. Dyslexin kan minska genom träningsprogram. En dator med rättstavningsprogram kan vara ett bra hjälpmedel och en så kallad läslinjal kan göra det lättare att följa texten.

Har du kunskap om dyslexi eller dyskalkyli?

1. Person med kunskap om dyslexi eller dyskalkyli, som vet hur den ska utredas, ställer diagnos. Din husläkare kan till exempel remittera dig till en logoped för utredning. Eller så gör specialpedagogen i skolan en utredning. 2. Speciallärare, specialpedagog eller logoped bedömer kvalitén på utredningen.

Dyslexi är ett språkligt funktionshinder med biologiska orsaker och har inget att göra med intelligens. Annan inlärning kan gå hur lätt som helst. Signaler du som förälder ska vara uppmärksam på är om ditt barn: inte är intresserad av bokstäver, ord och böcker.

Share this post