Hur vet man om man har prestationsångest?
En person som lider av prestationsångest har ofta orimligt höga krav på sig själv i relation till vad situationen faktiskt kräver. Ångesten är inte heller kopplad till hur väl en person faktiskt presterar, utan det är ångesten och rädslan för att misslyckas som är problemet.
Det är flera saker som kännetecknar prestationsångest: Du kan till exempel få hjärtklappning, ökad puls, svettningar, darrningar, känna att du får svårt att andas, känna dig illamående eller få panikkänslor. Negativa och överdrivna tankar om att misslyckas och värderas negativt av andra.
Hur vet man att man är rädd?
När larmet ringer märks det i kroppen, genom vad man tänker och i vad man gör: Kroppen: Hjärtat slår snabbare, musklerna spänns, man börjar svettas och kan få svårt att andas. Vissa blir torra i munnen, får en klump i magen eller känner sig yra.
Vad är du rädd för?
vi är rädda trots att inget hänt och vi vet kanske inte ens om det någonsin kommer hända. Samtidigt finns det givetvis saker vi helt naturligt kan känna rädsla inför… att bli gammal, bli avvisad, mista jobbet, förlora någon, bli exkluderad, bli sjuk, att dö.
Hur dämpar man prestationsångest?
Så kan du hantera prestationsångest:
- Skriv ned dina tankar: De tankar du får när prestationsångesten kickar in skriver du ned. Värdera sedan sanningen i tanken, är den här tanken egentligen trolig eller inte, och gradera detta på en skala 0-100%.
- Vad händer om du misslyckas?
- Exponera dig.
- Sätt en tid.
Hur minskar man prestationsångest?
Bra tips för att minska prestationsångest
- Ta till dig din rädsla & öva. Du kan inte leva i förnekelse om att du mår bra och inte lider av prestationsångest.
- Ät bra, sov bra & var aktiv. Du borde inte hoppa över måltider, vare sig när du övar eller före och på bedömningsdagen.
- Fokusera på dina styrkor & inte andras.
Vad innebär det att ha en fobi?
Om du har en fobi betyder det att du känner rädsla, starkt obehag eller äckel inför en situation eller ett objekt.