Innehållsförteckning
Kan arbetsgivaren flytta mig?
Huvudregeln är att så länge arbetsgivaren håller sig inom ramen för arbetsskyldigheten så kan denne fritt omplacera. Går arbetsgivaren däremot utanför ramen kan en sådan omplacering vara att jämställa med en uppsägning eller avsked. Vidare måste den nya placeringen vara inom ett bekvämt pendlingsavstånd.
Kan arbetsgivaren tvinga mig att arbeta på annan ort?
Arbetsgivare har rätt att låna ut en anställd till en annan arbetsgivare på rimligt avstånd från den normala arbetsplatsen. Den anställde har däremot ingen skyldighet att ta arbete på annan ort om det inte framgår av anställningsvillkoren att det ingår.
Kan arbetsgivaren kräva arbete på annan ort?
Som arbetstagare har du en arbetsskyldighet som även sträcker sig till arbete på andra orter. I just ditt fall har du troligtvis en arbetsskyldighet på plats som är 4 mil från där du bor. Vägrar du är detta grund för uppsägning, men du kan inte avskedas.
Vad händer om ett företag flyttar utomlands?
Utsläpp från fabriker, dumpning av avfall och skogskövling väger lätt jämfört med arbetarnas rättigheter och deras sociala situation. Miljöarbetet riskerar att hamna i skymundan när företag flyttar produktionen utomlands. Svenskt näringsliv räknar med att ungefär 100 000 arbetstillfällen flyttas från Sverige varje år.
Vad händer med det ekonomiska kretsloppet om företagens tillverkning flyttar utomlands?
Företag som utlokaliserar kärnverksamhet förväntas minska sysselsättningen med 18,3 procent mer jämfört med företag som inte genomför någon utlokalisering. Neddragningen kan ses som en direkt konsekvens av att man flyttar produktion utanför landets gränser.
Varför flyttar man tillverkningsindustrier från Sverige till andra länder?
Offshoring Lönekostnader är den främsta anledningen att flytta ut produktion ur Sverige till andra länder. Men det kan också vara så enkelt att ”andra gör det”, berättar Per Hilletofth, professor vid Tekniska Högskolan i Jönköping som forskar om produktionsflyttningar.
Har man rätt att bli omplacerad?
Att arbetsgivare har rätten att leda och fördela arbetet ger dem också rätten att omplacera medarbetare inom ramen för arbetstagarens arbetsskyldighet enligt anställningen. Vilka skäl kan ligga bakom en sådan omplacering? – Arbetsgivaren behöver inte ange några särskilda skäl.