Innehållsförteckning
Kan arbetsgivaren kräva att man tar ut föräldrapenning?
Om du behöver visa för arbetsgivaren att du tar ut hel föräldrapenning kan du få ett intyg från försäkringskassan. Är du föräldraledig mer än 1 år tänk på att efter 1 års ledighet ta ut hel föräldrapenning för att behålla din sjukpenninggrundade inkomst.
Vem har rätt att ta ut föräldrapenning?
För att få föräldrapenning på sjukpenningnivå måste du ha haft en årsinkomst på minst 82 300 kronor i minst 240 dagar i följd före den beräknade förlossningen. Du behöver inte ha arbetat på samma arbetsplats eller ha haft samma inkomst hela tiden, utan det är antalet dagar med inkomst som är det viktiga.
Kan jag ta ut föräldrapenning när jag studerar?
I likhet med andra föräldrar ska den studerande föräldern ha hand om sitt barn för att ha rätt till föräldrapenning. Om du studerar på deltid kan du ansöka om föräldrapenning på sjukpenningnivå för den tid du vårdar barnet.
Kan arbetsgivaren se hur många föräldradagar?
I anmälan ska du ange hur länge du tänkt vara ledig, denna information har arbetsgivaren alltså rätt till, se 13 § föräldraledighetslagen. Försäkringskassan kan inte lämna ut dessa uppgifter till din arbetsgivare.
När ska medarbetaren förlänga sin föräldraledighet?
Hen har rätt att vara ledig under en sammanhängande tid av minst sju veckor före den beräknade tidpunkten för förlossningen och sju veckor efter förlossningen. Om medarbetaren vill förlänga sin föräldraledighet, ska hen meddela dig som arbetsgivare senast två månader innan hen skulle börjat jobba.
Hur ska arbetsgivaren anmäla föräldrapenning?
Anmäla föräldrapenning till Försäkringskassan. Arbetsgivaren ska: Lämna svar på inkomstförfrågan om Försäkringskassan ber om det. Om medarbetaren vill förlänga sin föräldraledighet, ska hen meddela dig som arbetsgivare senast två månader innan hen skulle börjat jobba.
Vad gäller rätten att vara föräldraledig?
Ja, rätten att vara föräldraledig finns från och med anställningens första dag. Ja, en förälder har rätt att gå ner i arbetstid med 25 procent så länge minst en av föräldrarna får vårdbidrag eller omvårdnadsbidrag för barnet.
Hur sent kan man ansöka om föräldrapenning?
Logga in på Mina sidor och ansök om föräldrapenning. Kom ihåg att ansöka senast 90 dagar efter att du tagit ut den första dagen med föräldrapenning. Ansök gärna för en så lång period som möjligt så rullar utbetalningarna på smidigt. Om du behöver ändra din ansökan ska du göra en ny ansökan.
Har man rätt att förlänga föräldraledighet?
Föräldraledigheten får enligt 10§ föräldraledighetslagen delas upp på högst tre perioder per år. Om du som anställd vill använda din föräldraledighet så ska du anmäla detta till din arbetsgivare minst två månader innan dess att ledigheten börjar, samt hur länge den planerar att pågå, 13§ föräldraledighetslagen.
Vem har rätt till föräldraledighet?
Fram till att barnet är 18 månader har du rätt att vara helt ledig från ditt arbete. Fram till att barnet fyller åtta år eller slutar första klass har du rätt att vara ledig om du tar ut föräldraledighet. Du har också rätt att förkorta din arbetstid med upp till en fjärdedel.
Kan arbetsgivaren kolla upp föräldraledighet?
För rätt till föräldraledighet krävs då uttag av hel föräldrapenning vilket innebär att den anställde ska ta ut föräldrapenning de dagar som hen annars skulle ha arbetat enligt sitt schema. Detta medför att en arbetsgivare har rätt att begära in en försäkran från en anställd om att denne har föräldradagar kvar, t. ex.
När måste man ta ut full föräldrapenning?
För de övriga 90 dagarna är ersättningen 180 kronor per dag (dagar på lägstanivå). Föräldrapenning går att använda till en viss ålder på barnet. För barn födda t.o.m. 2013 går dagarna att ta ut till dess barnet fyller 8 år eller slutar första klass.