Innehållsförteckning
Kan graviditetsdiabetes försvinna?
Graviditetsdiabetes går över efter förlossningen. Men hos en del beror det höga blodsockervärdet under graviditeten på att de har fått typ 1-diabetes. Typ 1-diabetes går inte över efter förlossningen, utan kroppen behöver få tillskott av insulin resten av livet.
Vad ska man äta när man har graviditetsdiabetes?
Kosten kan innehålla mindre kolhydrater, men något mer fett och protein än vad som rekommenderas för andra diabetiker. Rekommenderade kolhydratkällor är fullkornsprodukter, grönsaker, potatis, flytande mjölkprodukter, frukt och bär. Kolhydrater att undvika är socker, sockerhaltiga livsmedel och vita spannmålsprodukter.
Hur påverkas fostret av socker?
– Sockret passerar lätt moderkakan, så höga blodsockervärden kan leda till ökad insulinproduktion hos fostret. Eftersom insulinets effekt är att föra in sockret i cellerna riskerar barnet att växa onormalt mycket så att det föds för stort, säger Kerstin Berntorp.
Hur märker man om man har fått graviditetsdiabetes?
Graviditetsdiabetes är en sjukdom som oftast inte ger några symtom. Kvinnan får sällan symtom som är vanliga vid diabetes som att man är törstig och kissar ofta. Den upptäcks därför nästan alltid med screening vilket innebär att tar ett prov för att mäta blodsockret.
Kan man äta banan när man är gravid?
Du får i dig tillräckligt med folsyra om du följer de allmänna kostrekommendationerna. De innebär att du väljer fullkornsprodukter och äter 500 gram grönsaker och frukt om dagen. Det motsvarar fem portioner frukt och grönt, till exempel en banan, ett äpple, en morot, bladspenat och broccoli.
Vad gör man åt graviditetsdiabetes?
Graviditetsdiabetes behandlas i ett första skede enbart med kostbehandling. Kvinnan bör få träffa en dietist för kostråd. Dessutom är det viktigt att man får råd om att vara fysiskt aktiv. Hon får också lära sig att själv testa sitt blodsocker för att ha kontroll över att blodsockret inte stiger.
https://www.youtube.com/watch?v=KSXjcQ_TzIk
Vad ska blodsockret ligga på när man är gravid?
Socialstyrelsen rekommenderar att hälso- och sjukvården erbjuder gravida kvinnor åtgärder för att följa och vid behov sänka blodsockret från följande gränsvärden för plasmaglukos: fastande ≥ 5,1 mmol/l, 1 timme efter 75 g glukosbelastning ≥ 10,0 mmol/l och 2 timmar efter 75 g glukosbelastning ≥ 8,5 mmol/l (baseras på …
Varför får diabetiker stora barn?
Det beror på att sockret passerar moderkakan. Höga blodsockervärden tidigt i graviditeten innebär en ökad risk för missbildningar hos fostret. Ett högt blodsocker senare under graviditeten kan leda till ökad insulinproduktion hos fostret som i sin tur kan leda till att barnet växer mer än normalt.
Hur undviker man graviditetsdiabetes?
Om man har haft graviditetsdiabetes är man i riskzonen att utveckla diabetes senare i livet. Risken att utveckla diabetes senare i livet kan påtagligt reduceras med bra matvanor, att undvika övervikt och vara fysiskt aktiv.
Vad innebär Högriskgraviditet?
Högrisk – Läkarbesök (ofta SMVC). Graviditet med svår psykisk sjukdom eller alkohol/drogbruk, uttalad fetma (BMI≥40), betydande maternell- (SLE, APS, hjärt- och njursjukdom, diabetes typ I) eller graviditetsrelaterad sjukdom (ex svår preeklampsi), smittsam sjukdom med stor betydelse för graviditet och förlossning.
Graviditetsdiabetes försvinner nästan alltid efter förlossningen. Sjukdomen förekommer oftare hos kvinnor som har diabetes i släkten eller är överviktiga. Sjukdomen behandlas ofta med diabeteskost. Kvinnor som drabbas av graviditetsdiabetes är i riskzonen för att få typ 2 diabetes senare i livet.
När brukar man få graviditetsdiabetes?
Vid ett slumpmässigt blodsockerprov över 8,0 mmol/l görs en glukosbelastning. En glukosbelastning går till så att man tar ett fasteblodsocker och därefter man får dricka 75 g glukos. Efter två timmar mäter man blodsockret igen och om blodsockret ligger över 12,2 mmol/l ställs diagnosen graviditetsdiabetes.