Trendig

Kan man ata for mycket kalium?

Kan man äta för mycket kalium?

Kalium är viktigt för hjärtats, musklernas och nervernas funktioner. För mycket eller för lite kalium kan orsaka störningar i exempelvis hjärtats funktion. Kalium finns i nästan alla livsmedel, men i varierande mängd. Matens innehåll av kalium kan påverkas av hur den tillagas.

Ett långvarigt högt kaliumintag kan påverka hjärtfunktionen hos individer med nedsatt njurfunktion. Kosttillskott kan bidra till ett för högt intag vilket kan leda till hyperkalemi, ett livsfarligt tillstånd som orsakar rubbningar i hjärtrytmen vilket i sin tur kan utgöra en risk för hjärtstillestånd.

Varför är det så viktigt att få i sig tillräckligt med kalcium och fosfor?

Fosfor är ett livsnödvändigt grundämne. Den största mängden finns lagrad i skelettet. Fosfor samverkar med kalcium vid bildning och stärkning av ben av tänder. Fosfor är även viktigt för syra-bas balansen i kroppen och energiproduktion till kroppens alla energikrävande funktioner.

Vad händer om man har för högt kalium?

Höga halter av kalium i blodet kallas hyperkalemi. Ett lätt förhöjt kaliumvärde brukar inte ge några besvär. Är kaliumvärdet kraftigt förhöjt kan du bli illamående, känna dig svag och hjärtat kan slå oregelbundet. Om provtagning och provtransport har fungerat bra brukar ofta ett högt värde bero på läkemedel.

Varför är det viktigt att få i sig kalcium?

Kalcium behövs bland annat då skelett och tänder bildas samt vid blodkoagulering och nervfunktion. Den mänskliga kroppen består av cirka 1-2 procent kalcium och 99 procent av allt kalcium finns bundet i ben och tänder. Det fria kalciumet spelar roll för en rad processer i och mellan kroppens celler.

Vad är rekommenderat dagligt intag av kalium?

Normalt dagligt intag av kalium är 4–5 gram. Rekommendationerna från Livsmedelsverket är 3,5 gram dagligen för män och 3,1 gram för kvinnor. För personer som rekommenderats kost med lågt kaliuminnehåll är den rekommenderade dosen mellan 1,5 och 3 gram.

Vad är kaliumfattig kost?

En kost som är rik på fullkorn kan motverka kroniska sjukdomar som hjärt- och kärlsjukdomar och diabetes. Men fullkorn innehåller mycket kalium och rekommenderas därför inte för patienter med för mycket kalium i blodet. En kaliumfattig kost består i huvudsak av lite frukt och grönsaker.

Vad kan man äta med kaliumfattiga livsmedel?

Man kan äta kaliumfattiga livsmedel regelbundet, men undvik stora portioner. Några livsmedel med lågt kaliuminnehåll: Frukter: ananas, äpplen, päron, vattenmelon, konserverad frukt, klementin, litchi, nektarin, druvjuice, krusbär, blåbär och lingon.

Kan du få behandling om kaliumvärdet är högt?

Om ditt kaliumvärde är högt kan du få behandling. Vilken behandling du får beror på vad som orsakar det höga värdet. Ibland kan det räcka att undvika mat som innehåller kalium för att kaliumvärdet ska sänkas. Några exempel på mat som innehåller mycket kalium är nötter, choklad, citrusfrukter och banan.

Share this post