Kan man testa sig för alla könssjukdomar samtidigt?
Att testa sig för andra könssjukdomar kan kosta olika beroende på var du bor och vilken mottagning du går till. Ofta brukar man testa sig för flera sjukdomar samtidigt. Då räcker det med att en av dem ingår i smittskyddslagen för att du ska slippa betala.
Hur kan man testa sig för könssjukdomar?
Det gäller hiv, syfilis, klamydia, gonorré och hepatit. Ett positivt test betyder att du har den sjukdomen du testades för. Ett negativt testresultat betyder att du inte har sjukdomen. I vissa fall kan du bli kallad till testning i enlighet med smittskyddslagen.
Hur lång tid innan man kan testa sig för könssjukdomar?
Man brukar rekommendera att man väntar en vecka innan man tar några test. Det tar en viss tid innan viruset utvecklats så mycket att de syns på ett test. När det gäller hiv-test så måste man vänta 6 veckor för att testet ska vara säkert.
Kan man göra klamydiatest på vårdcentral?
Du kan boka tid på en mottagning för att ta ett klamydiatest. En del mottagningar har drop in-tider som du inte behöver boka. Du kan testa dig på en vårdcentral, eller en hud- och könsmottagning, en så kallad venereologmottagning.
Vilka könssjukdomar kan man få i munnen?
Herpes i munnen Herpes är ett mycket vanligt virus, som kan ge munsår. Oftast stannar viruset kvar i kroppen, då kan du får nya munsår igen. Undvik att pussas, kyssas eller ha munsex när du själv eller någon annan har munsår med blåsor.
Hur testar man sig för gonorré?
Du kan testa dig på en ungdomsmottagning, en hud- och könsmottagning eller en vårdcentral. Det är gratis att testa sig för gonorré. Det är olika var på kroppen testet tas, det beror på hur du har haft sex. Det kan till exempel vara ett urinprov eller ett prov från flytningarna om du har såna.
Vilka könssjukdomar kan ungdomsmottagningen kolla upp?
Könssjukdomar
- Könssjukdomar – sexuellt överförda infektioner.
- Klamydia.
- Kondylom.
- Gonorré
- Mykoplasma.
- HPV.
- Herpes i underlivet.
- Hiv och aids.
Vad kan man testa sig för på ungdomsmottagningen?
Mer på UMO Det är viktigt att du testar dig för könssjukdomar om du har haft oskyddat sex och tror att du kan ha blivit smittad av någon könssjukdom. Hur det går till att testa sig beror på vilken könssjukdom du testar dig för. Du behöver inte testa dig om du aldrig har haft sex med någon.