Kan man träna med hälseneinflammation?
Den främsta behandlingen vid hälseneinflammation är successivt stegrad rehabträning, med fokus på just hälsenan, så att större tålighet utvecklas. Promenader, cykling eller liknande belastningsformer rekommenderas, men framför allt successivt stegrad tåhävningsregim (se övningar subakut fas).
Hur stärker man hälsenan?
För att förebygga & undvika skador i hälsenan är det viktigt att trappa upp din träning långsamt oavsett vilken form. Var extra varsam när det kommer till löpning och hopp. Du kan även jobba med pre– och rehab övningar i förebyggande syfte.
Hur lång tid tar det för hälseneinflammation att läka?
De besvär som du kan ha i början håller sällan i sig längre än en vecka om du inte belastar. Ibland kan de finnas kvar under en längre tid. De allra flesta blir bättre med behandling. Risken att senan ska gå av ökar inte för att du har ont i den.
Hur blir man av med hälseneinflammation?
En inflammerad hälsena skall inte nonchaleras då långvariga problem med hälseneinflammation kan vara svårbehandlade. Ju tidigare en åtgärd sätts in desto bättre är förutsättningarna att snabbare bli problemfri. Då hälsenans har drabbats av en lokal inflammation så är avlastning, vila viktigt.
Hur gör man om hälsenan går av?
Då sys senan ihop och du blir gipsad upp till knät samtidigt som tårna lämnas fria. Du får ha gipset i ett par veckor. Därefter får du ha en hård plaststövel som kallas ortos i ungefär sex veckor. Det är vanligt att du bara gipsas eller får en hård plaststövel om du är över femtio år.
Hur träna hälsenan?
Träningsprogrammet utförs i en trappa med räcken. Utgångspositionen är lätt tåstående med främre halvan av fötterna på ett trappsteg (Bild 3-4). Därefter lyfter du den friska foten från trappsteget och sänker sakta ned hälen nedanför kanten på trappsteget. Håll lätt i räcket med händerna för att hålla balansen.
Hur botar man ont i hälsenan?
Oftast går besvären över av sig själv även om det kan ta tid. Den behandling som ibland behövs när du har ont i hälen beror på orsaken till dina problem. Ofta räcker det med att du ser över de skor du använder och kanske anpassar eller ändrar din träning. Ibland behöver du fysioterapi, speciella skor eller inlägg.
Varför får man inflammation i hälsenan?
Om du får ont i hälsenan efter promenader eller vid löpning kan det bero på hälseneinflammation, så kallad akillestendinopati. Du kan också känna stelhet som sträcker sig från hälsenan upp i vaden. I början av förloppet kan det uppkomma en inflammation runt hälsenan som en följd av ökad aktivitet eller dåliga skor.