Innehållsförteckning
Kan man träna upp hjärnan?
Fysisk träning främjar minnet, förbättrar förmågan att lösa problem och minskar stress. Men visste du att hjärnan också tränas när du gör saker på nya sätt? Helst i kombination med flera sinnen. Exempelvis när du lär dig ett nytt språk till tonerna av ny musik.
Vilken del av hjärnan använder du när du är kreativ?
Därför ville vi undersöka detta närmare, säger han. Forskarna valde att studera den del av hjärnan som heter thalamus. Den tar emot en stor mängd information, bland annat från våra sinnen, och bedömer vilka signaler som är tillräckligt viktiga för att skickas vidare.
Varför hjärngympa?
Hjärngympa behöver vi alla för att kunna bibehålla och bygga upp vårt kunskapsförråd och för att minnas det som finns där. Hjärngympa kan vara allt från att lära sig olika minnestekniker till olika rörelser som hjälper höger och vänster hjärnhalva att samarbeta och minska stressymptom.
Vad ansvarar hjärnbarken för?
Hjärnbarken ansvarar för vårt medvetande och för tankar, känslor och minne. Från pannlobens hjärnbark styrs även alla våra medvetna rörelser. Sjukdomar i hjärnbarkens nervceller kan därför ge ofrivilliga rörelser som symtom, till exempel kramper vid epileptiska anfall.
Vad är hjärnhinnornas uppgift?
Hjärnhinnornas främsta uppgift är att skydda hjärnan. Vi har tre hjärnhinnor: Hårda hjärnhinnan ligger ytterst och är kraftigast. Spindelvävshinnan är den mellersta. Hinnan har fått sitt namn på grund av att den är tunn som ett spindelnät. Mjuka hjärnhinnan ligger innerst.
Vad är den vänstra hjärnhalvan som styr språk och tal?
Den vänstra hjärnhalvan är oftast den som styr språk och tal. Det kallas för att den är dominant. Den högra hjärnhalvan är oftast mer konstnärlig och skapande. Känsel och rörelser styrs av den motsatta sidans hjärnhalva, det vill säga rörelserna i höger kroppshalva styrs av vänster hjärnhalva, och tvärtom.
Vad är ventriklarna i hjärnan?
I hjärnan finns fyra hålrum som kallas ventriklar. Ventriklarna har förbindelse med varandra och innehåller en klar vätska som kallas hjärn-ryggmärgsvätska. Den kan också kallas likvor. Vätskan bildas i speciella blodkärl i ventriklarna, och den omger även hjärnan och ryggmärgen.