Innehållsförteckning
Måste nämndemän vara Juristutbildade?
Du behöver inga juridiska förkunskaper Nämndemän förväntas inte ha någon juridisk utbildning. Det är juristdomarens uppgift att ha kunskap om lagen.
Är nämndemännen jurister?
Nämndemännens uppgift kan anses vara att bevaka samhällets intressen och insyn i rättsväsendet. Samtidigt finns det ett flertal nackdelar med ett nämndemannasystem. De har ingen juridisk kunskap och förstår inte rättsregler på samma sätt som en jurist.
Vad gör en nämndemän i en domstol?
En nämndemans uppgift är att döma i olika mål och ärenden tillsammans med juristdomare. Hur det går till är beroende på vid vilken typ av domstol tjänstgöringen sker. Nämndemän är viktiga för rättstryggheten. Tillsammans med juristdomare sätter de sig in i mål av olika slag och gör sedan självständigt sin bedömning.
Vad är ett civilmål?
Med civilmål avses privaträttsliga ansökningsärenden eller tvistemål. Med andra ord är brottmål och förvaltningsärenden inte civilmål. Internationell rättshjälp är en form av samarbete mellan rättsliga myndigheter vid behandlingen av ett ärende med gränsöverskridande dimensioner.
Vad innebär ett civilmål?
Ett tvistemål eller civilmål är i svensk rätt de mål där allmän domstol handlägger och avgör frågor mellan enskilda parter som inte kan komma överens. Den som väcker talan mot någon i ett tvistemål betecknas kärande och motparten betecknas svarande.
Vem skriver domar?
Dom är en domstols slutliga, formella avgörande i saken prövad av en jury eller domare i en civilrättslig tvist, ett brottmål eller ett förvaltningsrättsligt mål. En dom kan också avgöra en oklarhet om ett rättsligt förhållande. De allmänna förvaltningsdomstolarna dömer i förvaltningsrättsliga mål.
Hur fungerar nämndemannasystemet?
De svenska nämndemännen medverkar framför allt vid dömandet i brottmål vid tingsrätt och hovrätt, och har individuell rösträtt. Målsättningen är att de ska representera befolkningen och de anses ofta skapa insyn i, och på så sätt stärka förtroendet för, den dömande verksamheten.
Vad händer om man inte kan gå på en rättegång?
Om det inte är möjligt att avgöra målet utan att den tilltalade närvara kan domstolen döma ut ett vite, dvs. en slags straffavgift, som den tilltalade behöver betala. Domstolen kan också bestämma att den tilltalade, med hjälp av polis, ska hämtas till förhandlingen. I vissa fall kan personen omhändertas eller häktas.
Hur lång tid tar en huvudförhandling?
Det finns inte någon uttrycklig lagreglering för hur länge ett utfärdande får ta, men såväl i svensk grundlag (se 2 kap 11 § Regeringsformen) som i den Europeiska konventionen om de mänskliga rättigheterna stadgas det att en rättvis rättegång ska genomföras inom skälig tid.
Vilka fördelar och nackdelar finns det med nämndemän i våra domstolar?
Tyvärr framförs det ibland i debatten att hela nämndemannasystemet borde avskaffas. Emellertid konstateras det i flera statliga utredningar att nämndemannasystemets fördelar överväger dess nackdelar och att nämndemännen bidrar högst väsentligt till Sveriges oberoende domstolar.